moment dipolowy
Tomek: Hej!
Mam pytanie do starszych kolegów z zakresu chemii. Mógłby mi ktoś wyjaśnic jak obliczyc moment
dipolowy w danej cząsteczce? Wiem , że Mateusz jest świetny z chemii , ale patrze że go teraz
nie ma. Zaczynam się interesowac chemią i spotkałem na swojej drodze pierwszy problem właśnie
z obliczeniem momentu dipolowego...szperałem troche po necie ale jakoś nieciekawie jest to
wyjaśnione.
Mam nadzieję , że nikt się nie obrazi, że zaśmiecam forum zadaniami z chemii.
Dzięki z góry za odp .
24 cze 14:28
Mateusz: Cześć no to juz jest nieco wyzsza szkoła jazdy ale nie powinno byc problemu mysle nawet ja sam
juz dawno nie liczyłem zadnego momnentu dipolowego ale najogólniej mowiąc zeby policzyc moment
dipolowy danej cząsteczki trzeba dobrze poznac pojęcie dipola
Dipol−to układ dwóch oddalonych od siebie ładunków o równych wartosciach i przeciwnych znakach
w cząsteczkach zawierających kilka atomów kazde wiązanie atomowe spolaryzowane jest dipolem o
okreslonym momencie dipolowym wiązania:
μ = q*l
μ−moment dipolowy q−wartosc ładunku l−odległosc między ładunkami.
Moment dipolowy mozna zmierzyc doswiadczalnie i uzyskac wazną informacje o budowie
cząsteczki.Moment dipolowy cząsteczki wieloatomowej jest sumą wektorową momentów dipolowych
poszczególnych wiązan kowalencyjnych spolaryzowanych Jesli cząsteczka ma moment dipolowy rowny
zero czyli nastąpiła wzajemna kompensacja momentów dipolowych wiazan to ma strukturę liniowa
przykładem takiej cząsteczki która zawiera wiązania kowalencyjne spolaryzowane i ma strukture
liniową jest CO
2
Różny od zera moment dipolowy cząsteczki świadczy o nieliniowej jej budowie tak jak np w
cząsteczce wody (wiesz ja wygląda wzor strukturalny wody atom tlenu z połączonymi dwoma
atomami wodoru) o momencie dipolowym μ = 1,84D D−debaj w której kąt pomiędzy wiązaniami H−O
wynosi 104
o4'
To na razie tyle jakies przykłady pozniej zamiescze bo teraz musze pilnie wyjsc
24 cze 16:45
Mateusz: O znlazałem w sieci fajny przykład moze ci sie przydac a tak wogole to polecam książke do
chemii fizycznej tam będziesz miał to wszystko elegancko wytłumaczone wraz z przykładami jak
będziesz zainteresowany to podam ci tytuł i autora tak zeby była w miare łatwa bo nie wiem jak
stoisz tu z matematyką czy znasz np całki albo rachunek rozniczkowy
tu masz przykłd na HCl na H
2O i ogólnie o tym zagadnieniu odległosci pomiędzy atomami
odczytasz w tablicach chemicznych
http://www.chemorganiczna.com/content/view/92/10/
24 cze 16:59
Tomek: Dzięki Mateusz. Teraz zdałem dopiero do 2 klasy liceum wiec jeszcze nie mam zielonego pojęcia
co do całek i w ogóle wyższej matematyki. Sam się zaczełem nauke chemii ( narazie jestem
laikiem) czytam o wiązaniach chemicznych i sie pojawił właśnie ten moment dipolowy i tak nie
dawało mi spokoju jak to obliczyc bo w mojej książce jest opisane po łebkach, ale teraz się
nie dziwie

Więc dzięki za wyjaśnienie

Myśle, że niejednokrotnie jeszcze będę sie zwracał
do ciebie o pomoc
24 cze 18:32
Mateusz: Tak wiem w podręcznikach do liceów ten temat jest pomijany albo omowiony po łebkach bo
musieliby poswięcic na to kilka stron wiecej tak wiec jak na razie to życzę sukcesów w nauce
tak bardzo nielubianego przedmiotu zaraz po matematyce i fizyce

jezeli wiązesz cos z tym
przedmiotem np studia albo co to mozesz kupic sobie Podstawy chemii nieorganicznej A
Bielańskiego masz tam omowione szersze zagadnienia ale rowniez podstawy jak wiązania chemiczne
liczba Avogardy prawo zachowania masy itp
24 cze 20:08
Tomasz: Ok,dzięki za rady

Pozdrawiam!
24 cze 21:00