matematykaszkolna.pl
moment dipolowy Tomek: Hej! Mam pytanie do starszych kolegów z zakresu chemii. Mógłby mi ktoś wyjaśnic jak obliczyc moment dipolowy w danej cząsteczce? Wiem , że Mateusz jest świetny z chemii , ale patrze że go teraz nie ma. Zaczynam się interesowac chemią i spotkałem na swojej drodze pierwszy problem właśnie z obliczeniem momentu dipolowego...szperałem troche po necie ale jakoś nieciekawie jest to wyjaśnione. Mam nadzieję , że nikt się nie obrazi, że zaśmiecam forum zadaniami z chemii. Dzięki z góry za odp . emotka
24 cze 14:28
Mateusz: Cześć no to juz jest nieco wyzsza szkoła jazdy ale nie powinno byc problemu mysle nawet ja sam juz dawno nie liczyłem zadnego momnentu dipolowego ale najogólniej mowiąc zeby policzyc moment dipolowy danej cząsteczki trzeba dobrze poznac pojęcie dipola Dipol−to układ dwóch oddalonych od siebie ładunków o równych wartosciach i przeciwnych znakach w cząsteczkach zawierających kilka atomów kazde wiązanie atomowe spolaryzowane jest dipolem o okreslonym momencie dipolowym wiązania: μ = q*l μ−moment dipolowy q−wartosc ładunku l−odległosc między ładunkami. Moment dipolowy mozna zmierzyc doswiadczalnie i uzyskac wazną informacje o budowie cząsteczki.Moment dipolowy cząsteczki wieloatomowej jest sumą wektorową momentów dipolowych poszczególnych wiązan kowalencyjnych spolaryzowanych Jesli cząsteczka ma moment dipolowy rowny zero czyli nastąpiła wzajemna kompensacja momentów dipolowych wiazan to ma strukturę liniowa przykładem takiej cząsteczki która zawiera wiązania kowalencyjne spolaryzowane i ma strukture liniową jest CO2 Różny od zera moment dipolowy cząsteczki świadczy o nieliniowej jej budowie tak jak np w cząsteczce wody (wiesz ja wygląda wzor strukturalny wody atom tlenu z połączonymi dwoma atomami wodoru) o momencie dipolowym μ = 1,84D D−debaj w której kąt pomiędzy wiązaniami H−O wynosi 104o4' To na razie tyle jakies przykłady pozniej zamiescze bo teraz musze pilnie wyjsc emotka
24 cze 16:45
Mateusz: O znlazałem w sieci fajny przykład moze ci sie przydac a tak wogole to polecam książke do chemii fizycznej tam będziesz miał to wszystko elegancko wytłumaczone wraz z przykładami jak będziesz zainteresowany to podam ci tytuł i autora tak zeby była w miare łatwa bo nie wiem jak stoisz tu z matematyką czy znasz np całki albo rachunek rozniczkowy tu masz przykłd na HCl na H2O i ogólnie o tym zagadnieniu odległosci pomiędzy atomami odczytasz w tablicach chemicznych http://www.chemorganiczna.com/content/view/92/10/
24 cze 16:59
Tomek: Dzięki Mateusz. Teraz zdałem dopiero do 2 klasy liceum wiec jeszcze nie mam zielonego pojęcia co do całek i w ogóle wyższej matematyki. Sam się zaczełem nauke chemii ( narazie jestem laikiem) czytam o wiązaniach chemicznych i sie pojawił właśnie ten moment dipolowy i tak nie dawało mi spokoju jak to obliczyc bo w mojej książce jest opisane po łebkach, ale teraz się nie dziwie emotka Więc dzięki za wyjaśnienie emotka Myśle, że niejednokrotnie jeszcze będę sie zwracał do ciebie o pomoc emotka
24 cze 18:32
Mateusz: Tak wiem w podręcznikach do liceów ten temat jest pomijany albo omowiony po łebkach bo musieliby poswięcic na to kilka stron wiecej tak wiec jak na razie to życzę sukcesów w nauce tak bardzo nielubianego przedmiotu zaraz po matematyce i fizyce emotka jezeli wiązesz cos z tym przedmiotem np studia albo co to mozesz kupic sobie Podstawy chemii nieorganicznej A Bielańskiego masz tam omowione szersze zagadnienia ale rowniez podstawy jak wiązania chemiczne liczba Avogardy prawo zachowania masy itp
24 cze 20:08
Tomasz: Ok,dzięki za rady emotka Pozdrawiam!
24 cze 21:00