matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji
Naa:
(x−
√
4x
2
−x
)'
−1
1
Licze tak: (x−
√
4x
2
−x
)'=x'−
√
4x
2
−x
'=1−
1
2
{4x
2
−x}
=1−
2
2
√
4x
2
−x
ale odpowiedz jest inna. co robie zle?
24 cze 10:30
Tomek.Noah:
√
4x
2
−x
√
4x
2
−x
(x−
√
4x
2
−x
)"=(x)"−(
√
4x
2
−x
)"=1−
=1−
=
2(4x
2
−x)
8x
2
−2x
8x
2
−2x−
√
4x
2
−x
8x
2
−2x
24 cze 11:26
Eta:
1
8x−1
(x−
√
4x
2
−x
)
'
= 1 −
*(4x
2
−x)
'
= 1 −
2
√
4x
2
−x
2
√
4x
2
−x
można jeszcze rozpisać , tak:
4x
1
= 1 −
+
√
4x
2
−x
2
√
4x
2
−x
24 cze 12:11
Naa:
juz kumam
24 cze 16:32