Pochodna f-kcji złożonej
Naa: f(x)=2x*√1−cos x
24 cze 10:10
Eta:
| | 1 | |
f'(x)=(2x)'*√1−cosx+2x*(√1−cosx)'=2*√1−cosx+2x* |
| *(1−cosx)'=
|
| | 2√1−cosx | |
| | x*sinx | | 2(1−cosx)+x*sinx | |
= 2√1−cosx + |
| = |
|
|
| | √1−cosx | | √1−cosx | |
24 cze 12:29
Godzio:
| | sinx | |
f(x) = (2x)'*√1−cosx + 2x * (√1−cosx)' = 2√1 − cosx + 2x * |
| = |
| | 2√1−cosx | |
| | sinx * x | | 2 − 2cosx | | sinx * x | |
2√1−cosx + |
| = |
| + |
| = |
| | √1−cosx | | √1−cosx | | √1−cosx | |
| 2 − 2cosx + sinx * x | |
| |
| √1−cosx | |
sprawdź czy się nie pomyliłem
24 cze 12:30
Godzio: czyli jednak nie
24 cze 12:30
Eta:
Witaj
Godzio
zwykle zapisujemy tak x*sinx
24 cze 12:31
Godzio: Witaj

na przyszłość będę pamiętać
24 cze 12:32
Eta:
co nie

? ......... bardzo dobrze ! ... wynik przecież masz taki sam
24 cze 12:33
Godzio: w sensie że się nie pomyliłem
24 cze 12:34
Eta:
Hehe
24 cze 12:34
Eta:
Jeszcze należy określić dziedziny:
D
f: 1−cosx ≥0 i D
f': 1−cosx >0
24 cze 12:38
Eta:
To tak dla "elegancji" ... jak mawia
Bogdan
24 cze 12:40
Godzio:
Z tym to już chyba
Naa sobie poradzi
24 cze 12:42
Eta:
No nie jestem taka pewna, skoro takiej prostej pochodnej nie mogła policzyć
24 cze 12:44
Naa: Dzieki

chyba zaczynam kminić te pochodne
24 cze 16:28
Eta:
24 cze 18:33