przedziały monotoniczności
Naa: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
24 cze 09:49
robinka:

Zał.
x
2+1≠0
x
2≠−1
| | 2*(x2+1)−2x(2x) | |
f'(x)= |
| = |
| | (x2+1)2 | |
| | 2*x2+2−4x2 | |
f'(x)= |
| = |
| | (x2+1)2 | |
f'(x)=0
2−2x
2=0
x
2=1
x=1 v x= −1
f(x) maleje (−
∞;−1),(1;
∞)
f(x) rosnie (−1;1)
24 cze 10:21
Naa: aha... czyli trzeba obliczyć pochodną i potraktować to jako normalną funkcję? jak pochodna > 0
to rosnąca, jak pochodna <0 to malejąca..
24 cze 10:24
robinka: tak
24 cze 16:38
Naa: dzięki za zadanie

24 cze 16:54