Wyznaczyć asymptoty
kamil: f(x)=e −1x
23 cze 23:55
Jack:
określ dziedzinę i sprawdź zachowanie funkcji na jej brzegu. Potem sprawdź też granicę przy
x→±∞.
23 cze 23:57
kamil: bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić...
24 cze 18:38
Basia:
jeżeli tu jesteś spróbujmy to zrobić razem
napisz najpierw jaka jest dziedzina tej funkcji
24 cze 19:00
kamil: Może żeby było mi łatwiej zrozumieć liczenie asymptot to wziąłbym pod uwagę przykład
gdzie dziedzina wynosi x≠2, tak ?
24 cze 19:16
Basia:
tak, x≠2 natomiast D=R\{2}
czyli żeby znaleźć asymptoty musisz policzyć:
to daje (jeśli są) asymptoty pionowe
to daje (jeśli są) asymptoty poziome
5. zbadać czy istnieją asymptoty ukośne czyli policzyć
jeżeli ta granica istnieje, jest skończona i ≠0 mamy kierunek asymptotyczny prawostronny
i asymptotą jest prosta
y=mx+b
gdzie
b = lim
x→+∞ [ f(x)−mx ]
jeżeli ta granica istnieje, jest skończona i ≠0 mamy kierunek asymptotyczny lewostronny
i asymptotą jest prosta
y=mx+b
gdzie
b = lim
x→−∞ [ f(x)−mx ]
24 cze 19:35
kamil: bardzo dziękuję Basiu !
24 cze 19:59
Basia:
no dobrze, zlituję się
dla x=2 licznik = x−1=2−1=1>0
x→2
− to x<2 i mianownik x−2<0 i x−2→0 stąd
czyli prosta x=2 jest asymptotą pionową lewostronną
x→2
+ to x>2 i mianownik x−2>0 i x−2→0 stąd
czyli prosta x=2 jest asymptotą pionową prawostronną
czyli
prosta x=2 jest asymptotą pionową obustronną
| | x(1−1x) | |
limx→±∞ |
| = |
| | x(1−2x) | |
czyli
prosta y=1 jest asymptotą poziomą obustronną
asymptot ukośnych nie ma, bo
| | x(1−1x) | |
limx→±∞ |
| = |
| | x2(1−2x) | |
| | 1−1x | | 1 | |
limx→±∞ |
| *limx→±∞ |
| = |
| | 1−2x | | x | |
1*0=0
24 cze 19:59
Basia:
zrób teraz ten przykład z f(x)=e−1x o podaj wyniki
sprawdzimy czy dobrze
24 cze 20:00
kamil: Rozwiązałem to zadanie i uzyskałem takie wyniki:
| | −1 | | −1 | |
lim, x−> 0+, e |
| = [ e |
| ] = −∞ |
| | x | | 0+ | |
| | −1 | | −1 | |
lim, x−> 0−, e |
| = [ e |
| ] = +∞ |
| | x | | 0− | |
czyli x=0 jest asymptotą pionową obustronną
| | −1 | | −1 | |
lim, x−> +∞, e |
| = [ e |
| ] = e0 = 1 |
| | x | | +∞ | |
| | −1 | | −1 | |
lim, x−> −∞, e |
| = [ e |
| ] = e0 = 1 |
| | x | | −∞ | |
y=1 jest asymptotą poziomą obustronną
brak asymptoty ukośnej, bo
| | −1 | | 1 | |
a= lim, x−> +∞,−∞ e |
| : x = |
| = 0 |
| | x | | x | |
Dobrze został zrobiony ten przykład ?
27 cze 12:23
Jack:
1. e−∞ to nie −∞
Stąd ta asymptota pionowa inaczej wyjdzie
2/3 najlepiej od razu liczyć ukośną, bo pozioma jest jej szczególnym przypadkiem.
Wzór a. ukosnej to y=ax+b. "a" policzyłeś, teraz "b" policzyc trzeba limx→±∞ f(x)−ax =
=limx→±∞ f(x).
limx→±∞ f(x) − policzyłeś jako a. pozioma i wyszło Ci obustronnie 1. Więc ostatecznie a.
ukośna ma postać y=1 (z obu stron osi OY) − a więc jest to sczególny przypadek a. ukośnej,
czyli a. pozioma.
27 cze 13:39
kamil: Ale żeby liczyć asymptotę ukośną to w przypadku wyliczenia a musi wyjść liczba, a tutaj wyszło
0.
27 cze 15:41
Jack:
0 to też zdaje się liczba. Co innego ±∞...
27 cze 15:57
Basia:
limx→±∞ e−1/x=e0=1
czyli mamy asymptotę poziomą obustronną y=1 (to jest dobrze)
limx→0− e−1/x = e+∞=+∞
limx→0+ e−1/x = e−∞=0
prosta x=0 jest asymptotą pionową lewostronną
asymptot ukośnych nie ma
jeżeli "wychodzi" 0 mamy po prostu asymptotę poziomą
27 cze 20:29
kamil: Też właśnie jak wychodzi 0 to mamy tylko asymptotę poziomą. To muszę zapamiętac, że e
∞ to 0
27 cze 23:46
Basia:
e−∞=0 e+∞=+∞
tak nawiasem mówiąc nie powinno się tak pisać
formalnie powinno być to zapisane tak:
f(x)→ −∞ ⇒ ef(x)→0
f(x)→+∞ ⇒ ef(x)→+∞
to dotyczy nie tylko liczby e, ale każdej potęgi postaci af(x) gdzie a>1
dla 0<a<1 jest odwrotnie
czyli:
a>1
f(x)→ −∞ ⇒ af(x)→0
f(x)→+∞ ⇒ af(x)→+∞
0<a<1
f(x)→ −∞ ⇒ af(x)→+∞
f(x)→+∞ ⇒ af(x)→0
28 cze 04:36
kamil: Ale ten zapis który ja wykonywałem jest zapisywany w nawiasach kwadratowych jako "osobiste"
rozwiązanie granicy.
28 cze 07:58
Basia:
no to ok.
28 cze 12:00
26 gru 14:08