Basia:
1.
x−2≠0
x≠2
D=R\{2}
2.
| | 1*(2−x)−(−1)(x−1) | |
f'(x) = |
| = |
| | (2−x)2 | |
| 2−x+x−1 | | 1 | |
| = |
| |
| (2−x)2 | | (2−x)2 | |
(2−x)
2=4−4x+x
2 a nie 4−x
2
3.
| | −1 | | 2(2−x) | | 2 | |
f"(x) = |
| *2(2−x)*(−1) = |
| = |
| |
| | (2−x)4 | | (2−x)4 | | (2−x)3 | |
4.
ułamek=0 ⇔
licznik=0 (mianownik
musi być ≠0)
stąd wynika, że
f"(x) nie ma miejsc zerowych czyli f(x) nie ma punktu przegięcia
f"(x)<0 ⇔ (2−x)
3<0 ⇔ 2−x<0 ⇔ x>2
stąd
x∊(2,+
∞) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f(x) jest wklęsła
f"(x)>0 ⇔ (2−x)
3>0 ⇔ 2−x>0 ⇔ x<2
stąd
x∊(−
∞,2) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f(x) jest wypukła
zmienia się wprawdzie z wypukłej na wklęsła, ale punkt x
0=2∉D nie może więc być pun ktem
przegięcia;
tam jest asymptota pionowa x=2