wykaż
Eta: dla
Kejt i
Godzia
1/ wykaż,że dla a,b,c >0 (a+b)(b+c)(a+c) ≥8abc
2/ wykaż ,że liczba : 2009
2010 +2009
2008− 2*2009
2009
jest podzielna przez
2008
23 cze 21:35
Eta:
3/ Dany jest wielomian
W(x)= (x
2+5x−7)*(ax
2+2x −2000)
wyznacz parametr "a" wiedząc ,że suma współczynników wielomianu jest równa
2
23 cze 21:44
Godzio:
2 już mam, napisać rozwiązanie czy poczekać aż
Kejt pomyśli

?
nad pierwszym zaraz pomyślę
23 cze 21:47
Godzio:
3. − banał

W(1) = 2
a = 1996
23 cze 21:48
Godzio:
Udało się w końcu

1.
L = (ab + ac + b
2 + bc)(a + c) = a
2b + abc + a
2c + ac
2 + ab
2 + b
2c + abc + bc
2
a
2b + a
2c + b
2a + b
2c + c
2a + c
2b + 2abc ≥ 6abc
ab
2 + ac
2 − 2abc + ba
2 + bc
2 −2abc + ca
2 + cb
2 − 2abc ≥ 0
a(b
2 + c
2 − 2bc) + b(a
2 + c
2 − 2ac) + c(a
2 + b
2 − ab) ≥ 0
a(b−c)
2 + b(a−c)
2 + c(a−b)
2 ≥ 0 c. n. d.
2.
2009
2008(2009
2 + 1 − 2*2009) =
2009
2008(2009
2 − 2*2009 +1) =
2009
2008(2009 − 1)
2 =
2009
20082008
2
23 cze 22:04
Lucyna: Godzio, można też zauważyć, że reszta z dzielenia 2009 przez 2008 to jeden

zatem zostanie nam 1 + 1 − 2 =0
23 cze 22:07
Godzio:
No można w sumie

, ale ja zawsze wole sposoby obliczeniowe
23 cze 22:08
Godzio: w 1 w drugim wierszu zapomniałem usunąć "+2abc" także jak coś to tego tam nie ma
23 cze 22:09
Lucyna: Godzio ja tak tylko dodatkowo dopisałam

pomyślałam, że może Cię to zainteresuje, ale teraz
wiem, że wolisz obliczeniowo
23 cze 22:11
Godzio: zawsze mnie interesują inne metody

tylko zazwyczaj (wiedząc o tych innych) to i tak zrobię
po swojemu
23 cze 22:17
Eta:

1/ a może tak?
| | a+b | | a+c | | b+c | |
|
| ≥√ab ... |
| ≥√ac ... |
| ≥√bc
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(a+b)(b+c)(a+c) ≥ 2*2*2
√ab*ac*bc
(a+b)(b+c)(a+c) ≥8abc

P.S. myślałam,ze wpadniesz na to
23 cze 22:26
Lucyna: 
ja tam nie mam z tym problemów zazwyczaj łapię się za tą, która łaskawie przyjdzie mi do
głowy

trzeba kuć żelazo póki gorące, bo kto wie czy za chwilę nie zapomnę genialnej myśli,
dzięki której da się rozwiązać zadanko.
23 cze 22:27
Godzio:
Szczerze powiedziawszy to pomyślałem na samym początku żeby coś pokombinować z tymi średnimi,
ale później stwierdziłem, że tu się tego nie zastosuje
23 cze 22:29
Eta:
mogłeś to "załapać" widząc
8
23 cze 22:30
Godzio:
Dopiero to sobie "wklepuje"

bo pierwsze zadanie w którym trzeba było użyć tą zależność
to było z tymi tg i ctg ( nie wiem czy pamiętasz ) i właściwie od tamtej pory to tylko 4
zadania z tym zrobiłem tak żeby na to wpaść
23 cze 22:32
Lucyna: ekhm jak zwykle zrobiłam po swojemu, także masz ewentualny kontakt na mailu na nk
23 cze 22:56
b.: bezpieczniej bedzie, jesli wyslecie mail do Jakuba
23 cze 23:09
Godzio: wysłałem już maila

, Dzięki
23 cze 23:10
Jakub: Mail do Godzia już poszedł.
23 cze 23:22
Jakub: Jakby nie doszły, to piszcie. Wyślę jeszcze raz.
23 cze 23:26
Godzio:
Do mnie doszedł jak coś
23 cze 23:26
Godzio: działa
23 cze 23:28
Jakub: Umiesz

. Jak widzisz to proste i bardziej się przydaje w kasowaniu własnych (błędnych) postów
niż cudzych.
23 cze 23:29
Lucyna: i tym oto sposobem zniknęła informacja, że mail do mnie poszedł
23 cze 23:29
Lucyna: buehehehe,mam rozumieć, że masz dość kasowania naszych błędnych postów

więc radzisz abyśmy
robili to sami
23 cze 23:30
Jakub: Pewnie. Jestem leniwy
23 cze 23:31
Eta:
Witam Wszystkich! a szczególnie
Jakuba 
No to następne zadanie dla
Godzia .... co by się nie nudził

4/ Na prostokącie o bokach a i b opisano okrąg.
Wykaż,że suma kwadratów odległości dowolnego punktu na tym okręgu od prostych
zawierających boki prostokąta wynosi :
a2+b2
23 cze 23:33
Jakub: Witaj Eta

Jak widzisz grono moderatorów się powiększyło. Choć teraz w wakacje to i tak mały ruch.
23 cze 23:36
Eta:
Hehe

..... widać,że wakacje ....... ( bo obecni są tylko sami moderatorzy
23 cze 23:43
Lucyna: Eta, proszę użyj określenia lato

kto ma wakacje ten ma wakacje...
23 cze 23:44
Godzio:

Dobrze zrozumiałem treść?
Suma kwadratów odległości: e
2 + c
2 + d
2 + f
2
23 cze 23:44
Eta:
A termin
"kanikuła" ...... odpowiada ?
23 cze 23:45
Jack:
nie tylko moderatorzy
Lucyna nie ma szczęścia ostatnio do sformułowań...
23 cze 23:46
Eta:
Dobrze "pojąłeś"
23 cze 23:46
Eta:
Myślałam,że tak
zasłużony dla tego forum
Jack, też został moderatorem
23 cze 23:49
Lucyna: Eta poczekaj sprawdzę w słowniku, nie lubię podpisywać się pod czymś co do czego nie mam
pewności...
Jack
23 cze 23:50
Lucyna: Owszem Eta kanikuła może być
23 cze 23:51
Eta:
ok

......... cierpliwie czekam na odpowiedź .
23 cze 23:52
Jack:
Niedawno dopiero odkryłem do forum. Przypuszczam że muszę poczekać na uznanie samej góry

Ale
dziękuję
Eto, po paru spięciach doceniłaś mnie − bardzo to cenię

To kiedy następny nabór?
23 cze 23:56
Eta:
23 cze 23:56
Lucyna: Jack udawaj, że Ci tak nie zależy to może szybciej pójdzie
23 cze 23:59
Jack:

Spoko, pokręcę się jeszcze − sporo ciekawych zadań pada, a to mi się przydaje. W wakacje nie
będzie ruchu, to i nie potrzeba mnożyć moderatorów. Ale później...
24 cze 00:02
Eta:
A ja myślę,że za chwilkę
Jack będzie w gronie moderatorów

Musi wczesniej postawić
24 cze 00:02
Lucyna: hmm nie naciskajcie na Jakuba i tak zrobi wedle swojego uznania, może warto trochę poczekać
24 cze 00:04
Eta:
Godzio ..... jak idzie z zadankiem ?
24 cze 00:04
Jakub: Tu sama góra

. Nie wiem kiedy następny nabór. Wiele osób pojawia się na forum, jest nawet
bardzo aktywna i nagle znika. Jak widzę, że ktoś przez wiele miesięcy się udziela to jest
szansa, że zostanie na dłużej. Wtedy dostaje propozycje moderacji, czyli wielogodzinnej,
męczącej pracy bez wynagrodzenia
24 cze 00:05
Eta:
Jakubie
Jack ..... jest zasłużony , siedzi tu całymi dniami zamiast iść na randkę
24 cze 00:07
Lucyna: 
to ja tu już spędziłam kilka miesięcy

?

!
24 cze 00:07
Jack:
I słusznie

Przede mną pare egzaminów zawodowych więc nie chciałbym zawieść oczekiwań
nieobecnością. Niezobowiązująco będę się pojawiał tak, jak do tej pory i pomagał
24 cze 00:08
Eta:
To "pryszczyk"

...... ja , już ponad 2 lata
24 cze 00:09
Godzio: Eta wciąż myślę

daj mi jeszcze chwilkę
24 cze 00:11
Jack:
Hehe... całe dnie to przesada

Dzięki
Eto
24 cze 00:11
Eta:
ok

....... "myślenie ma przyszłość"
24 cze 00:12
Godzio: mi niedługo roczek wbije (w październiku)
24 cze 00:12
Lucyna: a zaczęło się tak niewinnie, przyjaciółka mnie poprosiła abym jej męża przygotowała do matury.
Tak trafiłam na stronkę, ale to tylko w celach pasyżytniczych aby ściągnąć zadanka żeby mieć
czym gnębić Marka

nie wiem jak weszłam na forum, bo na ogół unikam takich rzeczy...
24 cze 00:12
Eta:
Hehe ...... kto tu choć raz zajrzy , nie ma cudów, że zostaje na bbb długo
24 cze 00:15
Lucyna: 
coś w tym jest,bo jakoś nie do pomyślenia było dla mnie wcześniej, że można robić coś innego
po 23−ej niż spać

dobra, miło mi dziś i zaszczytnie, ale pora spać, jutro akurat zaczynam
wcześniej:( także wszystkim dobrej nocy
24 cze 00:19
Eta:
Pozwalam Ci ten wpis skasować

Użyj swojej "moderatorskiej mocy"
24 cze 00:20
Lucyna: wiem Eta, dlatego uciekam

u mnie pojawianie się błędów jest proporcjonalne do zmęczenia
24 cze 00:20
Jakub: To forum to też przypadkiem powstało. Kiedyś pod każdą stroną można było dodawać komentarze o
błędach. Teraz jest tam link "komentarze do tej strony". Ludzie natomiast nagminnie wrzucali
mi zadanka do rozwiązania. Było ich za duża, abym sam wszystko rozwiązywał. Nie bardzo więc
wiedziałem, co z nimi zrobić. Teraz ich odsyłam tutaj

Tak powstał pomysł na forum i dalej
to już się potoczyło.
24 cze 00:20
Lucyna: tylko i wyłącznie dlatego żeby nikt nie uczył się ode mnie błędnej pisowni
24 cze 00:22
Eta:
Dzięki Ci
Jakubie
( bo co ja biedna bym robiła bez tego forum ?
24 cze 00:23
Lucyna: Eta może byś szydełkowała
24 cze 00:23
Eta:
Hafty richelie , szydełkowanie, robótki na drutach mam jużza sobą
24 cze 00:25
Lucyna: Dobrze, koniec tego dobrego. Spadam definitywnie, bo mnie rano z łóżka za nogę ściągają

Dobrej nocy wszystkim
24 cze 00:27
Eta:

Miłych snów
24 cze 00:28
Eta:
Na poprawę humoru
Lucyno ...... nie wiesz gdzie jest "wujek dobra rada"
24 cze 00:31
Eta:
Godzio ........ zadałam Ci "sęka"

Spoko , poczekam do jutra ( do wieczoru)
24 cze 00:33
Godzio: spokojnie niedługo dojdę (mam nadzieję)
24 cze 00:38
Godzio:

c
2 + f
2 = z
2
d
2 + e
2 = y
2
x
2 = a
2 + b
2
z
2 + y
2 = x
2
c
2 + f
2 + d
2 + e
2 = a
2 + b
2
w końcu się udało
24 cze 00:42
Godzio: Niezły mam czas
24 cze 00:44
24 cze 00:53
Godzio: 
Do poranku
24 cze 00:54
Lucyna: Eta czyżbyś używała co rano opcji zablokuj łobuza?

Tak poważnie nie wiem, ale i nie tęsknię.
24 cze 06:40
Kejt: heh. i znów się nie załapałam.. btw. to 2. mi się podoba
24 cze 16:37
Eta:
Witam

Podrzucam Wam takie zadanko: ( bo widzę,że nie macie co robić

1/ wykaż,że jeżeli między każde dwie cyfry liczby
484 wpiszemy taką samą liczbę zer,
to otrzymamy kwadrat pewnej liczby naturalnej.
24 cze 21:55
Godzio:
40804 = 4 * 10000 + 8 * 100 + 4 = (2 * 100 + 2)2
4008004 = 4 * 1000000 + 8*1000 + 4 = (2 * 1000 + 2)2
400080004 =4 * 100000000 + 8 * 10000 + 4
4....8....4 = 4 * 10000x2 + 8 * 100x + 4 x ∊ {10,100,1000, .... }
4 * 10000x2 + 8 * 100x + 4 = (2*100x + 2)2 c. n. d.
Czy takie rozwiązanie jest poprawne ?
24 cze 22:27
Eta:
ok

4...... 8....... 4= 4*10
2n +8*10
n+4 = (2*10
n+2)
2 c.n.d
24 cze 22:33
Godzio: rzeczywiście można było to ująć potęgami a nie iksem
24 cze 22:35
Eta:
24 cze 22:36
jiji: jeżeli wpiszemy n zer pomiędzy kolejne dwie cyfry otrzymamy liczbę równą
4*102n+2+8*10n+1+4=(2*10n+1+2)2
24 cze 22:38
Godzio: co do mojego x ∊ {1,10,100, ....}
24 cze 22:42