3 zadania pomocy.... funkcja kwadratowa.
TOmek: 1.Wyznacz wartość współczynnika b, wiedąc ,ze prosta o równaniu x=3 jest osią symterii wykresu
funkcji f(x)=2x2−bx+5
(tylko mnie naprowadcie)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.Dana jest funkcja kwadratowa g(x)=x2−3x+4. Wyznacz wszystkie argumenty dla których funkcja g
przyjmuje wartości mniejsze od 4
Czyli x2−3x+4<0
Delta=9−4*4*1
Delta=9−16
Delta=−7
a w odpowiedziach jest ,ze x nalezy (0,3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3. Wykres funkcji f danej wzorem f(x)=−2x2 przesunięto wzdłuz 0X o 3 jednostki w prawo oraz
wzdłuż osi 0Y o 8 jednostek w góre otrzymaująć wykres funkcji g
czyli g(x)= −2(x−3)2+8
dobrze?
Z góry pięknie dziekuje
23 cze 14:38
bzzz: osią symetrii paraboli jest prosta pionowa, to że jest osią symetrii oznacza, że przechodzi
przez wierzchołek paraboli. Poszukaj wzoru na wierzchołek paraboli, wiesz, że x=3 i z tego
policz to co potrzebujesz
23 cze 14:53
bzzz: ad 2 sam spróbuj poprawić, funkcja miała przyjmować wartości mniejsze od 4 nie od 0...
23 cze 14:54
bzzz: ad 3
przesunięcie w górę to g(x) + a
przesunięcie w dół to g(x) − a; gdzie a w obu przypadkach określa o ile jednostek mamy
przesunąć, czyli a>0
przesunięcie w prawo o b jednostek to g(x−b)=....
przesunięcie w lewo o b jednostek to g(x+b)=....
Czyli zgodnie z tymi wzorami, zadanie rozwiązałeś poprawnie
23 cze 14:59
TOmek: dziekuje, mistrzu Joda
23 cze 15:51
bzzz: MISTRZYNIO, proszę Pana

a soda mi do głowy nie uderzyła
23 cze 15:53
TOmek: Poszukaj wzoru na wierzchołek paraboli
ze wzoru f(x)=2x2−bx+5
nie oblicze "q" bo nie znam dekty ...
wiec jaki ten wzór musi być?
23 cze 16:06
TOmek: delty*
23 cze 16:07
bzzz: współrzędne wierzchołka paraboli to (p,q)
przy czym
właściwie wystarczy na policzenie p
| | −b | |
bo z jednej strony p=3 a z drugiej ze wzoru p = − |
|
|
| | 2*2 | |
23 cze 16:12
bzzz: no Tomek rusz głową
23 cze 16:13
TOmek: 
staram się xD
23 cze 21:07
Lucyna: daj znać jak coś wystarasz to powiem Ci czy dobrze
23 cze 21:11
TOmek: f(x)=2x
2−bx+5
p=3
czyli
b=−12
23 cze 23:01
Lucyna:
23 cze 23:04
Lucyna: trochę to trwało, ale grunt, że doszedłeś do poprawnych wniosków
23 cze 23:04
TOmek: Ja odrazu po waszych wskazówkach wiedziałem jak to zrobić, ale Pani Lucyna rzuciła mi wyzwanie
xD
23 cze 23:15
TOmek: pewnie, od 14 do 23 myslaem nad tym zadaniem

az taki głupi to ja nie jestem
23 cze 23:16
Lucyna: no i całe szczęście

wyzwanie? no co Ty, ja po prostu lubię wiedzieć, czy ktoś dobrze
zastosuje moje podpowiedzi

uwierz mi, to wcale nie jest takie pewne

różne cuda w
matematyce widziałam
23 cze 23:20
Lucyna: a moje podpowiedzi bo bzzz to też ja

za leniwa jestem i w pracy nie zmieniłam na Lucyna.
23 cze 23:21
TOmek: O to mam pytanko: robie do przodu materiał, bo chce zdawać maturę roz. z matmy a u mnie w
szkole jest poziom podstwawowy.
W szkołe juz zrobilismy działy: liczby,wart.bez,f.liniowa, trygonometria i zaczelismy figury na
plaszczyznie.
Ja robie do przodu materiał i koncze f.kwadratową teraz tylko parametr ogarnę i co mam pozniej
robić by sie w wakacje nie nudzić, co moge sie sam nauczyć

?
z góry dziekuje za odpowiedz
23 cze 23:28
Lucyna: Hmm jak funkcję kwadratową masz za sobą to może wielomiany?
Wydaje się to dość naturalna kolej rzeczy. Poza tym możesz porobić zadania z wektorów.
23 cze 23:33
23 cze 23:35
TOmek: no to wielomiany
23 cze 23:35
TOmek: wiem, wiem wartosc bezwzględna przerobiłem te najutrudniejsze przykłady, takze te ostatnie
zadanko na maturze roz. bym luzno zrobil, tozsamosci jeszcze nie robiłem roz. tematów, mam
jeszcze czas 2 lata
23 cze 23:36
Lucyna: a po wielomianach ciągi

świetna rzecz! Polecam się w to dobrze wgryźć, bardzo wdzięczny dział
matematyki
23 cze 23:37
TOmek: są chęci znajdzie się i czas

Dobranoc
23 cze 23:39
Lucyna: Dobranoc
23 cze 23:40