matematykaszkolna.pl
do JACK: rownania rozniczkowe Baykowsky: rozwiaz rownanie rozniczkowe: y''=y'*ey
23 cze 14:00
Jack: spróbuj zrobić takie podstawienie: u=y'
 du 
u

=y''
 dy 
Powinno coś z tego wyjść.
23 cze 14:15
Baykowsky: Jack nie wiem czy Tobie tez ale mi wyszlo ze u = eC + ey i dalej nie wiem co mam zrobic
23 cze 14:28
Jack: Mi tak wyszło:
 du 
u

=u*ey
 dy 
du 

=ey
dy 
du=ey dy ∫du=∫ey dy u=ey + c
23 cze 14:44
Baykowsky:
 du 
z tym ze nie jestem pewien czy podstawienie u*

=y'' jest prawidlowe.
 dy 
dla mnie jesli u=y' to y''=u' ale to nie to samo chyba co u Ciebie. wytlumacz mi prosze emotka
23 cze 15:00
Baykowsky: moze inaczej. moglbys byc jutro na forum o 9:00? bede potrzebowac Twojej pomocy emotka
23 cze 15:14
Jack: Uzależniamy funkcję u od zmiennej "y". Więc jak liczymy drugą pochodną u to traktujemy ją jako funkcję złożoną (bo u(y), gdzie y=y(x) a więc też jakaś funkcja emotka ), czyli skoro u=y' , to u*u'=y'' (ale że "prim" przy y oznacza pochodną po "x", a "prim" przy u oznacza pochodną po "y", więc to "prim" przy u należałoby inaczej oznaczyć ,stąd mój zapis u*dudy=y''). Kwestia oznaczeń była jasniejsza gdyby można było stawiać kropki nad funkcją, Jakubie − administratorze emotka
Jack: hm, nie wiem czy nie bedę wtedy spał (albo w drodze do dziekanatu...)
Jack: postaram się dopisać rozwiązanie bo nie wydaje mi się proste... nie będę (mam nadzieję) posądzony o bezeceństwo....
23 cze 15:19
Jack:
dy 

=ey +c
dx 
dy 

=dx
ey+c 
Tutaj korzystamy (jesli nie chce nam się wyprowadzać) ze wzoru:
 1 x ln (ex+a) 

dx =

ex+a a a 
Czyli mamy:
y ln (ey+c) 

=x +c1
c c 
1 ln (ey+c) 

*ln ey

=x+c1 / * c
c c 
y−ln(ey+c)=(x+c)c1 ln(ey+c)−y=−(x+c)c1 eln(ey+c)−y=e−(x+c)c1
eln (ey+c) 

=e−(x+c)c1
ey 
ey+c 

=e−(x+c)c1
ey 
 c 
1+

=e−(x+c)c1
 ey 
c 

=e−(x+c)c1−1 / *1c
ey 
1 e−(x+c)c1−1  

=

ey c 
 e−(x+c)c1−1  
ln (ey)−1=ln (

)
 c 
 e−(x+c)c1−1  
y=−ln (

)
 c 
Pewnie gdzieś można uprościć... emotka (mam nadzieję że błędów nie zrobiłem ale idea jest chyba jasna)
23 cze 15:27
Jakub: Kropka nad x jako pochodna po czasie faktycznie by się przydała. Problem w tym, że te wpisy są składane w starym dobrym html. Wprawdzie razem z css wiele da się z nim zrobić, ale mimo wszystko jest to duże ograniczenie. Problemem jest także, jak umieszczać kropkę nie tylko nad x, ale także nad dowolną literą małą i dużo. Pomyślę, może coś przyjdzie mi do głowy.
23 cze 15:58
Baykowsky: dzieki wielkie, ratujesz mi skoreemotka tylko blaaagam, badz jutro rano
23 cze 16:10
Jack: egzamin masz?
23 cze 16:12
Baykowsky: dokladnie emotka
23 cze 18:41
Jack: już wiem że mnie nie będzie na forum − jadę na 9 na odczulanie. Masz trochę czasu na ćwiczenia − dasz sobie radę emotka
23 cze 18:46