do JACK: rownania rozniczkowe
Baykowsky: rozwiaz rownanie rozniczkowe:
y''=y'*ey
23 cze 14:00
Jack:
spróbuj zrobić takie podstawienie:
u=y'
Powinno coś z tego wyjść.
23 cze 14:15
Baykowsky: Jack nie wiem czy Tobie tez ale mi wyszlo ze u = eC + ey i dalej nie wiem co mam zrobic
23 cze 14:28
Jack:
Mi tak wyszło:
du=e
y dy
∫du=∫e
y dy
u=e
y + c
23 cze 14:44
Baykowsky: | | du | |
z tym ze nie jestem pewien czy podstawienie u* |
| =y'' jest prawidlowe. |
| | dy | |
dla mnie jesli u=y' to y''=u' ale to nie to samo chyba co u Ciebie.
wytlumacz mi prosze
23 cze 15:00
Baykowsky: moze inaczej. moglbys byc jutro na forum o 9:00? bede potrzebowac Twojej pomocy
23 cze 15:14
Jack:
Uzależniamy funkcję u od zmiennej "y". Więc jak liczymy drugą pochodną u to traktujemy ją jako
funkcję złożoną (bo u(y), gdzie y=y(x) a więc też jakaś funkcja

), czyli skoro u=y' , to
u*u'=y'' (ale że "prim" przy y oznacza pochodną po "x", a "prim" przy u oznacza pochodną po
"y", więc to "prim" przy u należałoby inaczej oznaczyć ,stąd mój zapis u*
dudy=y'').
Kwestia oznaczeń była jasniejsza gdyby można było stawiać kropki nad funkcją,
Jakubie −
administratorze
23 cze 15:14
Jack:
hm, nie wiem czy nie bedę wtedy spał

(albo w drodze do dziekanatu...)
23 cze 15:14
Jack:
postaram się dopisać rozwiązanie bo nie wydaje mi się proste... nie będę (mam nadzieję)
posądzony o bezeceństwo....
23 cze 15:19
Jack:
Tutaj korzystamy (jesli nie chce nam się wyprowadzać) ze wzoru:
| | 1 | | x | | ln (ex+a) | |
∫ |
| dx = |
| − |
|
|
| | ex+a | | a | | a | |
Czyli mamy:
| 1 | | ln (ey+c) | |
| *ln ey− |
| =x+c1 / * c
|
| c | | c | |
y−ln(e
y+c)=(x+c)c
1
ln(e
y+c)−y=−(x+c)c
1
e
ln(ey+c)−y=e
−(x+c)c1
| | e−(x+c)c1−1 | |
ln (ey)−1=ln ( |
| )
|
| | c | |
Pewnie gdzieś można uprościć...

(mam nadzieję że błędów nie zrobiłem ale idea jest chyba
jasna)
23 cze 15:27
Jakub: Kropka nad x jako pochodna po czasie faktycznie by się przydała. Problem w tym, że te wpisy są
składane w starym dobrym html. Wprawdzie razem z css wiele da się z nim zrobić, ale mimo
wszystko jest to duże ograniczenie. Problemem jest także, jak umieszczać kropkę nie tylko nad
x, ale także nad dowolną literą małą i dużo. Pomyślę, może coś przyjdzie mi do głowy.
23 cze 15:58
Baykowsky: dzieki wielkie, ratujesz mi skore

tylko blaaagam, badz jutro rano

23 cze 16:10
Jack:
egzamin masz?
23 cze 16:12
Baykowsky: dokladnie
23 cze 18:41
Jack:
już wiem że mnie nie będzie na forum − jadę na 9 na odczulanie. Masz trochę czasu na ćwiczenia
− dasz sobie radę
23 cze 18:46