nierówność
Photo: zad1 Rozwiąz nierownosc :
√x+6−√x+1>√2x−5 mam niby pomysł jak ją zacząć ale nie jestem pewien czy dobry dlatego
prosiłbym nawet o wskazówki
zad 2 zbadaj parzystosc i nieparzystosc funkcji okreslonej wzorem:
f(x) = log(x+√1+x2) tu wiem ze trzeba skorzystac z def parzystosci i nieparzystosci tylko
czy wczesniej tej funkcji nie trzeba sprowadzic do prostszej postaci tak mi sie wydaje ale nie
wiem jak
zad 3 Wyznacz wszystkie wartosci parametru m ,m∊R dla których równanie :
log[(m+4)x]=log(x2=2x) ma tylko jedno rozwiązanie które jest liczbą ujemną
23 cze 09:24
robinka: mnie wychodzi w trzecim m∊Φ
23 cze 10:00
b.: 2. nie, nie trzeba sprowadzac do prostszej postaci (nie bardzo sie da), wskazowka:
| | (−x+√1+x2 )( x+√1+x2 ) | |
−x+√1+x2 = |
| = ... |
| | x+√1+x2 | |
23 cze 10:11
b.: 1. okresl dziedzine, podnies obustronnie do kwadratu, przenies wszystkie nie−pierwiastki na
jedna strone (ale tak, by obie strony byly nieujemne):
....... > 2√x+6√x+1
i znowu do kwadratu
23 cze 10:12
b.: 3. czyli
(m+4)x = x2+2x
x2+2x > 0
rozwiaz...
23 cze 10:13
b.: w 1. trzeba uwazac przy podnoszeniu do kwadratu, np. gdy podnosisz obustronnie do kwadratu taka
nierownosc:
........... > 2√x+6√x+1
musisz ,,recznie'' zadbac o to, by lewa strona byla nieujemna (np. rozwazyc 2 przypadki: gdy
lewa strona ujemna, sprzecznosc; a gdy dodatnia, podnosisz obustronnie do kwadratu)
no probuj...
23 cze 10:16
robinka: b. mam pytanie :
zad1
po podniesieniu do kwadratu tak będzie wyglądała nierówność :
|x+6|−2√(x+6)9x+1) +|x+1|>|2x−5| ?
23 cze 10:18
robinka: chochlik 2√(x+6)(x+1)
23 cze 10:19
robinka: a co do trzeciego to ja bym tak to zrobiła

proszę o komentarz
(m+4)x>0
x
2−x>
czy tam og(x2=2x) >+ czy − ?
Rozwiązanie
Δ=0
x
1=x
2<0
(m+4)x=x
2−2x
−x
2+x(m+4+2)=0
−x
2+x(m+6)=0
Δ=m
2+12m+36=0
Δ=144−144
Δ=0
m+6<0
m<−6
23 cze 10:23
Photo: ok dziękuje wam teraz juz dokoncze sam tak to bez waszej pomocy raczej bym nie ruszył
23 cze 10:31
b.: robinka: nie. mamy (√x+6)2 = x+6 po prostu (bez wartosci bezwzglednej, chociaz mozna ja dac
jak sie bardzo chce, bo i tak musi byc x+6≥0)
podobna, ale inna sytuacja: √y2 = |y|
23 cze 10:43
robinka: ok dzięki
23 cze 10:52