matematykaszkolna.pl
Zadanie z treścią olx: Zadanie, bardzo prosze o rozwiazanie , nie tylko sama odp ale tez jakies uzasadnienie, dziekuje z gory emotka Tancerka o momencie bezwladnosci Io ( i zero) wykonująca piruet z prędkością kątową ω rozłożyła ręce tak,ze jej moment bezwladnosci wzrosł czterokrotnie. Ilukrotnie wzrosła/zmalała jej prędkość kątowa?
23 cze 06:47
Basia: sensowne wytłumaczenie jest tu http://www.ftj.agh.edu.pl/~wierzbanowski/R_obr(3).pdf przemówiło nawet do mnie, a jestem kompletnym laikiem w dziedzinie fizyki ponieważ:
 2 
Ek =

to
 2 
 2Ek 
ω2 =

I 
 2Ek 
ω12 =

I0 
 2Ek ω12 
ω22 =

=

4*I0 4 
 ω1 
ω2 =

2 
czyli prędkość kątowa zmalała dwukrotnie tak mi się wydaje, ale głowy za to nie dam
23 cze 08:08
Miś: Zmaleje 4 razy. Wynika to z zasady zachowania momentu pędu.
23 cze 08:09
Basia: Czyli energia kinetyczna Ek też się zmieni ?
23 cze 08:14
Basia: No tak, oczywiście. L = I*ω gdzie L moment pędu I coś takiego: Jeżeli na ciało nie działa żadna siła to jego moment pędu jest stały. czyli II zasada dynamiki ruchu obrotowego. Teraz dobrze rozumiem Misiu ? Poważnie pytam, bo ostatni raz miałam z fizyką do czynienia w 1971 roku.
23 cze 08:23
Miś: Witaj Basiu! Tak energia kinetyczna się zmienia, bo tancerka wykonuje pracę (dodatnią lub ujemną) zmieniając położenie rąk bo działa siła odśrodkowa.
23 cze 08:28
Basia: czyli rozłożenie rąk jest pracą o wartości ujemnej, bo oczywiście Ek maleje 16−krotnie dziękuję emotka
23 cze 08:38