2 całki do rozwiazania - mam problem
Patryku: ∫ x *
√8−2x2
22 cze 22:53
Lucyna: | | dx | |
∫ |
| można rozbić na coś takiego:
|
| | x3 + x | |
| | 1 | | x | |
∫ |
| − |
| dx musisz sobie z tym dalej sam poradzić, bo ja miałam to dawno i |
| | x | | x2+1 | |
obawiam się, że mogłabym Cię tylko w błąd wprowadzić.
22 cze 23:07
Patryku: generalnie to jestem troche slaby z calek a to moje zad domowe na jutro wiec mam problem, gdyby
ktos moglby mi to rozwiazac.....
22 cze 23:13
b.: ,,a to moje zad domowe na jutro wiec mam problem, gdyby ktos moglby mi to rozwiazac..... ''
he he i w ten sposób zmniejszyłeś szanse na to, że Ci ktoś to rozwiąże niemal do zera
22 cze 23:25
Patryku: | | dx | | dx | | x | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| − ∫ |
| = ln |x| − |
| ln(x2 +1) + C |
| | x3 + x | | x | | x2 +1 | | 2 | |
to mi sie udalo (podpowiedz lucyny sie przydala

ale ∫ x
√8 −2x2 mi nie idzie wiec licze na jakas pomoc....
22 cze 23:47
Bogdan:
Zastosuj podstawienie: 8 − 2x2 = t
23 cze 00:00
Lucyna: ∫x√8−x2 dx =
tak sobie popatrzmy na
(8−x2)1,5
a konkretnie policz pochodną tej funkcji...
23 cze 00:02
Lucyna: tfu miało być
(8−2x2)1,5
23 cze 00:04
Patryku: a za x? metoda podstawiania zawsze byla dla mnie ta mniej pojetna... na czesci natomiast
wychodza mi bzdury... pozatym zawsze mialem problem aby ocenic jaka metoda na dany przyklad
23 cze 00:06
Lucyna: no dobrze, ale potrafisz policzyć pochodną funkcji którą Ci napisałam? Może zauważysz coś
| | x | |
ciekawego, działa ten sam mechanizm co przy |
| |
| | x2+1 | |
23 cze 00:11
Patryku: no pochodna z (8 − 2x2) = 4x prawda? i co to juz koniec? wynik koncowy bedzie x √4x?
23 cze 00:13
Lucyna: Patryku pochodna z (8 − x2)1,5
23 cze 00:15
Lucyna: kurcze ten sam błąd

pochodna z (8−2x
2)
1,5
23 cze 00:15
Patryku: hm no i tu jest problem bo gdybym ja rozumial skad sie wziela ta potega 1,5...
23 cze 00:17
Lucyna: 
policz pochodną a może zrozumiesz
23 cze 00:17
Patryku: ale ja nigdy nie liczylem pochodnej z potega niecałkowita, wiec nie wiem jak sie liczy, nawet
niewiedzialbym w takim przypadku ile wynosi pochodna z x1,5
23 cze 00:20
Lucyna: Bogdan słusznie Ci proponuje przed podstawienie:
8 − 2x
2 = t / liczymy pochodne stronami i otrzymujemy:
−4x dx = dt / : (−4)
popatrz na Twoją całkę, masz
∫
√8−2x2 xdx
23 cze 00:22
Lucyna: (xn)' = nxn−1
dokładnie tak to się liczy
23 cze 00:23
Patryku: | | 1 | |
wiec bedzie ∫ t * (− |
| dt)? jezeli tak to teraz juz wogole nie ogarniam.... co mi to tak |
| | 4 | |
naprawde daje?
23 cze 00:32
Lucyna: no prawie, będzie
chyba potrafisz odpowiedzieć na pytanie ile jest równa całka
∫
√tdt
23 cze 00:36
Lucyna: podajesz odpowiedź i odwracasz podstawienie, czyli w miejsce t na powrót wstawiasz 8−2x
2
na pewno Ci się uda, a ja już idę spać, bo jestem padnieta.
Powodzenia

podaj wynik jaki Ci wyjdzie, jestem pewna, że ktoś Ci powie czy dobrze masz
23 cze 00:37
Patryku: | | 1 | |
wiec w takim razie koncowy wynik wynosi − |
| ∫√8 − 2x2dx tak? i to jest odp w takim |
| | 4 | |
razie?
23 cze 00:43
Lucyna: Jest późno więc, nie napiszę tego o czym pomyślałam...
| | 1 | | 1 | | 2 | |
− |
| ∫√t dt = − |
| * |
| √t3 + C {odwracamy podstawienie w miejsce t = 8−2x2} |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
=
23 cze 00:47
Patryku: dziekuje
23 cze 00:53
Lucyna: proszę

ale poćwicz sobie pochodne, to Ci się przyda.
23 cze 00:56
Dawido: | | 4x2+4x+3 | |
Hej MAm problem z taką całka ∫ |
| *dx jeśli dobrze obliczam to wychodzi |
| | x32x2+x | |
| | 1 | | dx | |
mi 3ln |X|+ |
| ln |x2+2x+1| +4∫ |
| możecie mi pomóc z ta ostatnią całka?  |
| | 2 | | (x+1)2 | |
chyba, że pomyliłem się we wcześniejszych obliczeniach

z góry dziękuję
25 gru 13:59