Zadanko
Godzio: Dla niemającej co robić
Kejt i innych

Współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x) = ax
3 − bx
2 − cx + d tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy
r. Wykaż, że jeżeli ar > 0 to wielomian W(x) ma trzy miejsca zerowe

W sumie łatwe
22 cze 21:41
Kejt: ech.. to ja sobie pójdę porysować..
22 cze 21:44
Godzio: spróbuj nie jest trudne
22 cze 21:45
Godzio: "tworzą ciąg arytmetyczny" jeśli to wykorzystasz to już dalej leci
22 cze 21:45
Kejt: zadania pod tytułem "wykaż" lub "udowodnij" mnie odrzucają..
22 cze 21:46
Godzio: Ale są najfajniejsze
22 cze 21:46
Godzio: To jak chcesz to to pozostawimy innemu chętnemu a tobie dam obliczeniowe

?
22 cze 21:47
Kejt: och. jakiś Ty dobry. Z chęcią ;>
22 cze 21:48
Godzio:
Stosunek promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny do promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie jest równy k. W jakim stosunku środek okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli
dwusieczną kąta prostego ? Określić dziedzinę dla parametru k.
I dla pewności nie wiem czy to tw. znasz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html może się przyda a może nie
| | a+b−c | |
i oczywiście ogólnodostępne wzory: rwpisanego w Δ pr. = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Ropisanego na pr. = |
| c |
| | 2 | |
22 cze 21:51
Godzio: wrócę za jakiś czas i zobaczę efekty twojej pracy (jak zrobisz 2 to pomyśl nad pierwszym)
powodzenia
22 cze 21:58
Kejt: jutro napiszę jak zrobię. teraz już idę spać, bo zaraz mi głowa na klawiaturę spadnie..
dobranoc.
22 cze 22:03
Lucyna: ax3 − bx2 − cx + d
ar>0 ⇒ a>0 i r>0 lub a<0 i r<0
wystarczy zauważyć, że skoro a,b,c i d tworzą ciąg arytmetyczny to a+d = b +c
zatem pierwiastkiem wielomianu W(x) będzie 1
W(1) = +/−a −/+ b −/+ c +/−d = +/−(a+d) −/+ (b+c) ={za a+d podstawiam b+c} +/−(b+c) −/+ (b+c) =
0
skoro 1 jest pierwiastkiem to podzielę +/−ax3 −/+ bx2 −/+ cx +/− d przez (x−1) otrzymam
funkcję kwadratową postaci:
+/− ax2 + (+/−r)x −/+d
Δ = (+/−r)2 − 4*(+/−a)*(−/+d) = r2 +4ad > 0 zatem mamy dwa pierwiastki (ad>0, bo jeśli a>0 i
r>0 to d>0 oraz gdy a<0 i r<0 to d<0 zatem ad>0)
22 cze 22:30
Godzio: Trochę dziwny sposób ale zapewne dobrze tylko trzeba sprawdzić czy 1 nie jest pierwiastkiem
(tak mi się wydaje) mają być 3 więc mamy : 1 , x
2 , x
3 − x
2 i x
3 z delty ale nie wiadomo
czy to przypadkiem nie jest 1
22 cze 22:47
Eta:
Można też tak

a , b= a+r, c= a+2r, d= a+3r
W(x) = ax
3−(a+r)x
2 −( a+2r)x +a+3r=0
W(1)=0 , po wykonaniu dzielenia przez
x −1
W(x) = (x−1)( ax
2−rx−a−3r)=0
Δ= r2+4a2 +12ar >0 bo ar >0
zatem jednym pierwiastkiem jest x= 1
i istnieją pozostałe dwa pierwiastki rzeczywiste z drugiego nawiasu
c.n.u
22 cze 22:49
Godzio: ja robiem podobnie tyle że wymnożyłem i pogrupowałem i w ten sposób znalazłem x = 1
22 cze 22:52
Eta:
Też tak można
22 cze 22:53
Godzio:
tylko się zastanawiam czy dodatkowo nie trzeba postawić tego warunku dla
ax2 − rx − a − 3r : W(1) ≠ 0
W(1) = a − r − a − 3r = −4r ≠ 0 bo r ≠ 0
22 cze 22:53
Eta:
ja dzieliłam Hornerem

....., bo szybcjej
22 cze 22:54
Godzio: To co Lucyna może się skusisz na pierwsze zadanko ?
22 cze 22:56
Eta:
r≠0 i a≠0 wynika z ar >0
22 cze 22:57
Godzio: ale chodzi mi o to żeby 1 nie powtórzyła się (jako pierwiastek) w tym podzielonym członie
22 cze 22:58
Lucyna: no to już
chcemy aby:
x
1/2 ≠ 1
r+/−
√Δ ≠ 2a
+/−
√Δ ≠ 2a − r /podnoszę stronami do kwadratu
r
2 + 4a
2 +12ar ≠ 4a
2 +r
2 − 4ar
16ar ≠ 0 co jest prawdą bo ar>0
22 cze 22:59
Eta:
no właśnie

z drugiego członu automatycznie => W(1) ≠0 , bo r ≠0 i a ≠0
22 cze 23:00
Lucyna: Godzio to było pierwsze zadanki

a drugie mnie jakoś średnio kręci. Nie wiem jeszcze nie
rozumiem za bardzo treści
22 cze 23:01
Godzio: a no tak
22 cze 23:03
Lucyna: | | r√2 | |
tak na szybkiego wychodzi mi |
| = √2 ale coś wydaje mi się, że to nie to, bo za |
| | r | |
szybko i za łatwo, a to znaczy, że nie zrozumiałam polecenia w zadaniu
22 cze 23:03
Godzio:

Obrazowo:
22 cze 23:07
Lucyna: a to dobrze zrobiłam
22 cze 23:08
Godzio: dwusieczna nie musi przechodzi przez punkt styczności leżący na przeciwprostokątne (jest tak
jeżeli jest to trójkąt prostokątny równoramienny)
22 cze 23:08
Godzio: kombinuj a ja się znów oddalam na jakiś czas
22 cze 23:09
Lucyna: no właśnie i dlatego nie lubię takich zadań
22 cze 23:10
Godzio: Ja uwielbiam się w takie coś bawić tylko nie zawsze wychdzi
22 cze 23:11
22 cze 23:48
Lucyna: dzięki Godzio, ale nic mi to nie daje. Może jutro coś wymślę.
22 cze 23:56
Godzio:
Ok

ehhh i pomyśleć że dzisiaj była ostatnia lekcja matematyki w tym roku szkolnym
23 cze 00:03
Lucyna: Godzio też chętnie wróciłabym do szkoły, a najbardziej mi się podoba wizja wakacji... ale każdy
wiek ma swoje prawa i przywileje, albo ich brak... zatem z wakacji nici:(
23 cze 00:14
Bogdan:
| | r | | a + b − c | | a | | b | |
k = |
| = |
| = |
| + |
| − 1 ⇒ sinα + cosα = k + 1 |
| | R | | c | | c | | c | |
x = r
√2
β = α + 45
o,
| r | | √2 | |
| = sinβ = sin(α + 45o) = sinαcos45o + sin45ocosα = |
| (sinα + cosα) |
| y | | 2 | |
| | r | | √2 | | r√2 | |
y = |
| * |
| = |
| |
| | | | √2 | | sinα + cosα | |
| x | | r√2 | |
| = |
| = sinα + cosα = k + 1 |
| y | | | |
23 cze 00:23
Lucyna: no i koniec moich męczarni

przynajmniej nie będzie mi się śniło to zadanie po nocach. Dzięki
Bogdan
23 cze 00:28
Bogdan:
23 cze 00:36
Godzio: No prawie dobrze tylko dziedziny nie ma
23 cze 00:48
23 cze 00:52
Godzio:
23 cze 00:53
Bogdan:
Co to znaczy − prawie dobrze?, a wyznaczenie dziedziny dla k pozostawiam innym.
23 cze 00:59
Godzio:
Nie chciałem w żaden sposób obrazić (zadanie zrobione jak zwykle kapitalnie )
23 cze 01:13
Bogdan:
Dodam, że jeśli α jest kątem ostrym i k = sinα + cosα − 1, to k∊ .....
23 cze 01:13