dynamika
Hans: Na samochód o masie 1 tony poruszający się po torze poziomym z prędkoscią v
0 = 27k/h w pewnej
chwili zaczeła działac siła F zwrócona przeciwnie do prędkosci oblicz jaką wartosc ma siła F
jesli samochod zatrzymał się po 5 sekundach oraz jaką drogę przebył samochód do chwili
zatrzymania się.
Mam problem jak policzyc wartosc tej siły bo jak rozumiem musze najpierw policzyc opoznienie ze
wzoru na drogę w ruchu opoznionym
22 cze 21:02
Kejt: masz jakieś odpowiedzi do tego może?
22 cze 21:22
Hans: no własnie nie bo to zadanie podyktowane do zeszytu
22 cze 21:23
Kejt: ech.. to potrzebuję jeszcze chwili.. a masz jakieś fajne wzory może do tego?
22 cze 21:24
Godzio:
| | 1000 | |
vo = 27km/h = 27 * |
| m/s = 7,5m/s |
| | 3600 | |
m = 1 t = 1000 kg
F = ?
t = 5 s
s = ?
droga to po prostu pole tego trójkąta (na wykresie)
| | 7,5m/s * 5s | |
s = |
| = 18,75 m |
| | 2 | |
do F potrzeba nam jeszcze opóźnienia więc:
| | 2s | | 37,5m | |
a = |
| = |
| = 1,5m/s2 |
| | t2 | | 25s2 | |
F = a * m = 1,5m/s
2 * 1000kg = 1500N
Zgadza się wynik ?
22 cze 21:28
Kejt: o. tak samo mi wyszło ;>
22 cze 21:29
Godzio:
22 cze 21:29
Hans: ok nie ma sprawy no ja bym to zrobił tal ze najpierw licze przyszpieszenie podczas działania
tej siły ze wzoru a = v*t potem ze wzoru F = m*a licze siłę no i droge jaką przebył samochod
| | at2 | |
s = |
| ale nie wiem czy dobrze mysle ze tak to trzeba zrobic |
| | 2 | |
22 cze 21:30
Kejt: dokładnie tak
22 cze 21:31
Hans: o dzięki wam
22 cze 21:31
Hans: ŁAdny samochodzik

trzeba przyznac
22 cze 21:33
Godzio: starałem się
22 cze 21:34
Kejt: a tak btw. to masz chyba błąd we wzorze na przyspieszenie Hans ;>
22 cze 21:34
Godzio: tylko że tą drogę powinieneś policzyć:
To tak jest gdy jest opóźniony
22 cze 21:36
Kejt: ech.. i teraz znów nie mam co robić..
22 cze 21:38
Godzio: chcesz zajęcie ?
22 cze 21:38
Kejt: a co masz?
22 cze 21:39
22 cze 21:41
22 cze 21:43
Hans: a faktycznie moj błąd literowy kurcze nie to miałem napisac oczywiscie a≠v*t jeszcze raz
dziękuje wam za pomoc
22 cze 21:46