wektory liniowo zależne / niezależne
Jamajka: α+β+5γ
5α+3β+3γ
3α+5β+3γ
zbadaj czy wektory są liniowo zależne / niezależne
(metodą macierzową (?) i metodą podstawiania (?))
22 cze 15:29
22 cze 15:35
Jamajka: dziękuję za tak szybką odpowiedź... Właśnie tak myślałem ale wydaje mi się że to jest za
proste. Tak dla upewnienia mógł by mi ktoś zrobić z tego układ macierzowy?
22 cze 15:43
robinka: za chwilkę zrobię
22 cze 15:44
robinka: napisz jakie tobie wychodzą wyniki
22 cze 15:44
robinka: det≠0
22 cze 15:46
Jamajka: 1 1 5
5 3 3
3 5 3
det=48 ≠0 tak mi wychodzi
układ niezależny
22 cze 15:56
robinka:
|1 1 5|
|5 3 3|
|3 5 3| = 9+125+9−45−15−15=143−75=68
1 1 5
5 3 3
22 cze 15:58
Jamajka: muszę zainwestować w kalkulator ^^ faktycznie dobrze Ci wyszło. Czyli to jest koniec zadania?
22 cze 16:01
Basia:
jest ≠ 0, ale nie jest = 48
metoda Sarrusa
1 1 5
5 3 3 =
3 5 3
1*3*3+1*3*3 +5*5*5 − 5*3*3−3*5*1−3*5*1 =
9+9+125−45−15−15=18+125−75=18+50=68
metoda rozwinięć Laplace'a
1 1 5
5 3 3 = (k1−k2; k3−5*k1)
3 5 3
0 1 0
2 3 −12 =
−2 5 −22
(−1)1+2*1* | 2 −12 | =
| −2 −22 |
−1*[ 2*(−22)−(−12)*(−2) ] =
− [ −44−24] = −(−68)=68
22 cze 16:05
robinka: tak
22 cze 16:11
Jamajka: dziękuje za poświęcony czas ^^
22 cze 16:21