zadanie prędkość droga czas - trudne!
ewelina: Mikołaj jedzie autem do sąsiedniego miasta. Przy końcu pierwszej godziny jazdy jego samochód
uległ awarii i Mikołaj musi jechać dużo wolniej, osiągając tylko 3/5 początkowej prędkości. W
rezultacie, do celu dojechał 2 godziny później niż planował. Przy tym, gdyby awaria zdarzyła
się 50km później, wtedy Mikołaj spóźniłby się jedną godzinę.
Jaki dystans miał do przejechania Mikołaj?
22 cze 14:40
Andy: v*t = s
v*(1h) + (3/5)*v*(t−1+2) = s
v*(1h) + 50km + (3/5)*v*(t−1+1) = s
obstawiałbym coś takiego.
22 cze 15:11
robinka: a masz może wynik?
22 cze 15:38
robinka: w równaniu Andy(Andiego) mi coś nie pasuje
22 cze 15:43
Andy: wyniku nie mam, ale co do niepasowości to u Ciebie co oznacza zapis (V + 3/5) ?
Jeśli to literówka i brakło v to byłoby ok, tylko weź pod uwagę że mikołaj już jechał 1h, więc
czas się "przesuwa" o 1h. Poza tym brak u ciebie 3 równania.
22 cze 16:09
22 cze 16:12
robinka: nie potrzebne jest trzecie równanie, ale i tak wydaje mi się, że coś jest nie tak w moim
równaniu. Basiu a ty co ty na to ?
22 cze 16:14
Andy: v normalnie 83 i 1/3 km/h
v po awari 50km/h
dość wiarygodnie
22 cze 16:16
Andy: s = 333 i 1/3 km , t całkowite = 4h
22 cze 16:18
Zło: Robinka Twoje równania są niestety błędne. Zastanów się, co to ma znaczyć (V+35) czego
częścią jest to 35. Sposób zaproponowany przez Andy'ego jest jak najbardziej poprawny
22 cze 16:33
robinka:
22 cze 16:40
22 cze 22:03
Basia:
w 3 równaniu Andi'ego brakuje odjęcia czasu przeznaczonego na przejechanie 50 km
t czas planowany
v*t=s
v*1 + 35v*(t+1) = s
v(1+35t+35)=s
v(35t+85)=s
35v*t+85v = s
35s+85v=s
3s+8v=5s
8v = 2s
v = 14s
14s*t=s
14t=1
t=4
v*t1=50
v*1+50+35v(t+1−1−t1)=s
v +50 + 35v(4−t1)=s
v+50+125v−35vt1=s
175v−35*50=s−50
175v−30=s−50
175v = s−20
175*14s = s−20
s − 1720s = 20
320s=20
s = 4003=13313 km
23 cze 09:08