proszę o pomoc
Ann: • Wyznacz extreme funkcji:
F(x)=14x³−12x+15
• Oblicz pochodny krańcowy f−cji
F(x,y,z)= 14x⁵+3xy−4x³
W punkcie a=(1 2 3) o kierunku wektora p=(0 1 2)
• Znajdź Kc funkcji kosztu całkowitego jeżeli funkcja kosztu krańcowego, która jest pochodną
f−cji kosztu całkowitego wynosi: Kk= 6x³+14x²−5x
Oraz Kc(10⁷) =145•10⁸
22 cze 12:34
Basia:
ad.1
potrafisz policzyć pochodną F'(x) ?
22 cze 13:46
Basia:
ad.2 to chyba ma być pochodna
kierunkowa
| dF | | f(x0+ypx,y0+tpy,z0+tpz)−f(x0,y0,z0) | |
| =limt→0 |
| |
| dp→ | | t | |
dla Twoich danych mamy
| dF | | f(1,2+t,3+2t)−f(1,2,3) | |
| =limt→0 |
| = |
| dp→ | | t | |
| | 14*15+3*1*(2+t)−4*13 − (14*15+3*1*2−4*13) | |
limt→0 |
| = |
| | t | |
| | 14+6+3t−4−14−6+4 | |
limt→0 |
| = |
| | t | |
| | 3t | |
limt→0 |
| = limt→0 3 = 3 |
| | t | |
22 cze 14:03
Basia:
K−c'=K
k ⇒
| | x4 | | x3 | | x2 | |
Kc(x) = ∫Kk(x) dx = ∫(6x³+14x²−5x )dx = 6* |
| +14* |
| −5* |
| +C |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
dokończ obliczenia
C wyznacz na podstawie tego, że
K
c(10
7)=145*10
8
22 cze 14:07
22 cze 16:26
Basia:
Tylko 162 cm !
22 cze 16:41