prawdopodobienstwo
julka: Hejka Bardzo prosze o POMOC:(Musze wykonac trzy zadania z prawdopodobienstwa na
zaliczenie,nigdy wczesniej nie maiłam z tym przedmiotem do czynienia,dlatego jest on dla mnie
czarna magią prosze Was MĄDRZY ludzie pomozcie.Mam odpowiedzi do zadan jednak nie wiem jak
poprawnie całosc zadania rozwiazac tak zeby to miało rece i nogi i zeby było zapisane porawnie
wg rachunku prawdopodobienstwa.
ZAD 1 Spośród studentów pewniej akademi medycznej wylosowano niezaleznie do próby 150 studentów
i zapytano ich czy pala papierosy.114 studentów stwierdziło ze systematycznie pali
papierosy.Oszacowac metodą przedziałową procent palących studentów tej uczelni,przyjmując
wspólczynnik ufnosci 0.90.
Odpowiedz: 20.3%<p%<70.2%
22 cze 11:15
julka: ZAD 2 Pewna maszyna toczy wałki o okreslonej srednicy. Do kontroli technicznej pobrano kolejno
16 sztuk i otrzymano nastepujace wyniki pomiarów srednicy: 8.8 9.2 10.1 10.0 9.7 10.6 11.8
10.5 12.1 11.5 9.9 12.6 12.4 12.8 13.0 12.7(w mm).Na poziomie istotnosci 0.10 zweryfikowac
hipoteze ze wybór próby był losowy.
Odpowiedz: Liczba serii k=6,wartosci krytyczne 5 i12 zatem nie ma podstaw do odrzucenia
hipotezy losowosci.
22 cze 11:22
julka: ZAD3 W celu oszacowania sredniej liczby mieszkanców domów znajdujacych sie przy pewnej ulicy w
okreslony sposób wybrano do próby 17 domow i otrzymano nastepujace wyniki:
143 136 140 132 120 115 108 102 105 95 90 86 84 79 75 71 67
Na poziomie 0.05 zweryfikowac hipoteze ze wybor domow mieszkalnych był losowy.
Odpowiedz: Liczba serii k=2,wartosc krytyczna k1=4, a to juz wystarcza by hipoteze o losowosci
odrzucic.
22 cze 11:30
julka: CZY KTOS Z WAS WIE JAK TE ZADANIA ZAPISAC?CZEKAM Z NIECIERPLIWOSCIA NA KAZDA WASZĄ PROPOZYCJE
22 cze 11:42
julka: PROSZE POMÓZCIE
22 cze 11:51
Baykowsky: wiesz co Julka chetnie bym Ci pomogl ale mam poprawke z rachunku prawdopodobienstwa

bede w
stanie zrobic te zadania za rok ...
22 cze 13:14