dynamika
Hans: Oblicz z jakim przyszpieszeniem po poziomym torze porusza się ciało o masie 2kg jezeli działa
na niego siła o wartosci 1N skierowna pod kątem 30o do poziomu
22 cze 10:36
Lisek:
m=2 kg
F=1 N
α=30
o
F=m*a*cosα
22 cze 10:50
Hans: Hmm ciekawe w odpowiedzi jest 0,43m/s
2 a jakby wyglądał rysunek do tego zadania
22 cze 11:11
Święty: cos30=√3 2 , a nie 12
22 cze 13:13
Jakub:

m = 2kg
α = 30
o
F = 1N
F
r = F*cosα − składowa siły F równoległa do podłoża
To składowa F
r nadaje przyspieszenie "a" ciału, dlatego równanie z drugiej zasady dynamiki
Newtona powinno wyglądać tak
F
r = ma
F*cosα = ma
| | F*cosα | | 1N * cos30o | | 1N * √32 | |
a = |
| = |
| = |
| ≈ 0,43 ms2 |
| | m | | 2kg | | 2kg | |
22 cze 14:10
robinka: Jakub chyba to źle rozwiązałeś

F=a*m*cosα
22 cze 15:49
Hans: O dziękuje ślicznie

dlatego mi nie wychodziło bo nie wiedziałem ze tak to ma wyglądac
22 cze 15:50
robinka: przepraszam Jakub ma racje
22 cze 15:53
Hans: A jeszcze jedno pytanie bo mam takie zadanie za pomocą liczb kwantowych n,l,mloraz s ustalic
liczbe elektronów na powłoce n = 1 wie ktos jak to zrobic
22 cze 16:00
Mateusz: główna liczba kwantowa n = 1,2,3..itd
Orbitalna poboczna l = 0,1,2......n−1
Magnetyczna liczba kwantowa m
l = 0+1+2........+(l−1)+l
| | 1 | |
Spinowa liczba kwantowa s = + |
| −ta liczba kwantuje spin przypominam ze spin to wielkosc |
| | 2 | |
wektorowa związana z ruchem wirowym elektronu ale wrocmy do zadania
Zgodnie z podanymi wartosciami jakie mogą przyjmowac te poszczególne liczby kwantowe dla n = 1
| | 1 | |
wyniosą odpowiednio (n,l,ml,s) = (1,0,0,+ |
| ) a więc na orbicie n = 1 mogą znajdowac się |
| | 2 | |
tylko 2 elektrony zresztą mozna tu wyprowadzic znany wzor pozwalający okreslic liczbe
elektronów na danej powłoce 2n
2 gdzie n−numer powłoki
22 cze 16:16
Hans: Dzięki
22 cze 21:03