prawdopodobieństwo całkowite
aga:
Bardzo proszę o pomoc lub chociaż pomysł.
W tabeli podano dane dotyczące znaków zodiaku w trzech 30 − osobowych klasach trzecich. Rzucamy
monetą: jeśli wypadnie orzeł, to losujemy osobę z klasy III a, jeśli wypadnie reszka, to
rzucamy ponownie.
Jeśli w drugim rzucie wypadnie orzeł, to losujemy osobę z klasy IIIb, a jeśli reszka − z IIIc.
Wylosowaliśmy osobę spod znaku Wodnika. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jest to uczeń z
klasy IIIa.
Znak zodiaku III a III b III c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Baran 4 4 2
Byk 3 2 3
Bliźnięta 1 6 0
Rak 2 1 5
Lew 3 2 4
Panna 5 0 2
Waga 1 3 4
Skorpion 1 3 2
Strzelec 1 2 0
Koziorożec 4 3 2
Wodnik 3 1 2
Ryby 2 3 4
| | 2 | |
Wynik powinien być: |
| − nie mogę go uzyskać. Proszę o pomoc. |
| | 3 | |
21 cze 23:23
Eta:
Należy skorzystać ze wzoru Bayesa
A−− wybrano Wodnika
B
1 −− Wodnik z kl. IIIa
B
2 " " III b
B
3 " " III c
| | 1 | | 3 | |
P(A| B1)*P(B1)= |
| * |
|
|
| | 2 | | 30 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A| B2)*P(B2} = |
| * |
| * |
|
|
| | 2 | | 2 | | 30 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A| B3) *P(B3)= |
| * |
| * |
|
|
| | 2 | | 2 | | 30 | |
| | P(A|B1) | |
P(B1|A) = |
|
|
| | P(A|B1)*P(B1) + P(A|B2)*P(B2)+ P(A|B3)*P(B3) | |
podstaw i policz
22 cze 00:52
Eta:
w liczniku powinno być P(A|B
1)*P(B
1)
bo już mi się oczy kleją
22 cze 00:53
aga: | | 2 | |
Wyszedł dobry wynik |
| . Serdecznie dziękuję, Eta. Kochana jesteś. Dobranoc>  ! |
| | 3 | |
22 cze 01:09
Eta:
i co? ....... wynik będzie
23
22 cze 01:09
Basia:
Jesteś pewna tego wyniku ?
| | 2 | |
Mnie wychodzi |
| , ale mogłam się pomylić |
| | 5 | |
22 cze 01:09
Eta:
ok, zatem .....Dobranoc
22 cze 01:10
aga: | | 2 | |
Wynik |
| był w podręczniku i tak tu rzeczywiście wychodzi. Dziękuję Basiu z |
| | 3 | |
zainteresowanie.
Dobranoc

!
22 cze 01:12
Eta:
Basiu ...... coś nie tak?
Mnie wyszło
23, chyba,że coś poplatałam

Pora do spania , dobrej nocy
22 cze 01:12
Basia:
oczywiście masz dobrze Eto, pomyliłam się przy liczeniu P(A) czyli mianownika
22 cze 01:23