PROSZE O POMOC W ROZWIAZANIU ZADANIA 1 NA PEWNYM SPOTKANIU SPOTYKA SIE DWUNASTU
MARTA: PROSZE O POMOC W ROZWIAZANIU ZADANIA
1 NA PEWNYM SPOTKANIU SPOTYKA SIE DWUNASTU PRZYJACIÓŁ.ILE NASTAPI POWITAN?
ODPOWIEDZ: 66 TYLKO JAK CAŁOSC ZADANIA POPRAWNIE ZAPISAC KTOS WIE
Lucyna: pierwsza osoba przejdzie i przywita się z każdym po kolei, czyli będzie 11 powitań, bo nikt ze
sobą samym witał się nie będzie;
druga osoba powita się z jedną osobą mniej, czyli z 10 osobami i tak dalej...
Zatem w sumie powitań będzie 11 + 10 + 9 + 8 + 7 + 6 + 5 +4 + 3 + 2 +1 = ... zgodnie z
odpowiedzią

Lub inaczej można to zinterpretować na pytanie z kombinatoryki, mianowicie ile można utworzyć
dwuelementowych podzbiorów zbioru 12 elementowego?
| | | | 12! | | 11*12 | |
C122 = | = |
| = |
| = 66 |
| | | 2!(12−2)! | | 2 | |