Liczby zespolone
lukasz: Przedstawić liczby zespolone w postaci trygonometrycznej
a=4 − 4i
obliczyłem moduł = 4
√2
no i powiedzcie mi jak obliczyć ten kąt
| | 7π | |
w odpowiedziach jest |
| |
| | 4 | |
21 cze 19:27
Jack:
A więc ćwiartka 4, czyli
3/2π (bo IV. ćwiarka) +
π/4 (bo wartości sin i cos bez
uwzględnienia znaków dałyby nam π/4)
3π2+
π4=
7π4
21 cze 20:01
walet:
Jesteś studentem, a więc skończyłeś szkołę średnią, a tam uczono, że jeśli sinδ < 0
| | √2 | |
i cosδ > 0 to δ należy do ....... ćwiartki ukladu współrzędnych, a także, że |
|
|
| | 2 | |
jest równe cosinusowi kąta o mierze ..... .
Wstaw w miejsce kropek właściwe liczby
21 cze 20:04
Jack:
nie chciałem zepsuć!
21 cze 20:06
walet:
No
lukasz, udało Ci się,
Jack podał wynik
21 cze 20:07
b.:

wynik to lukasz i tak znał
takie rzeczy łatwo się odczytuje z rysunku (może nie tak poprawnie pod wzgledem formalnym, ale
szybciej

): zaznaczasz 4−4i na płaszczyźnie (czerwony punkt) i mierzysz kąt (zaznaczony na
niebiesko) między odcinkiem łączącym 0 i dany punkt (czerwony przerywany) a dodatnią cześcią
osi X
21 cze 20:18
b.: lepiej chyba było napisać: między dodatnią cześcią osi X a odcinkiem łączącym 0 i dany punkt
(czerwony przerywany); trzeba w każdym razie wiedzieć, o który z 2 kątów chodzi
21 cze 20:20
lukasz: dobra dobra , nie jestem jeszcze studentem ,
Jack co miałeś na myśli : π/4 (bo wartości sin i cos bez uwzględnienia znaków dałyby nam π/4)
21 cze 20:47
lukasz: oki skoro tak , a co powiecie o takim przykładzie : c=−
√2 − i
√6 chodzi mi tylko o kąt
21 cze 21:29
walet:
Oblicz jeszcze raz sinδ
21 cze 21:33
lukasz: | | √3 | |
pomyliłem się w przepisaniu sinδ=− |
| |
| | 2 | |
21 cze 21:38
Jack:
to samo co wcześniej... Szukasz ćwiartki w której sin i cos są ujemne, potem dodajesz kąt jaki
wyznacza cosδ=1/2 (lub sinδ=√3/2) w pierwszej ćwiartce i na koniec dodajesz kąty do
siebie...
22 cze 00:53
lukasz: oki dzięki
22 cze 12:43