Dla znudzonych pochmurnym popołduniem ;)
Jack:
Zadanko dla chętnych:
Dana jest liczba rzeczywista a
n>1. Definiujemy ciąg (a
n) wzorem:
a
n+1=a
n2−a
n+1 dla n≥1
Dowieść, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +....+ |
| < |
| |
| a1 | | a2 | | a3 | | an | | a1−1 | |
21 cze 17:58
Jack:
"dana jest liczba rzeczywista a1" − przepraszam.
21 cze 18:03
Basia:
a
1=2
a
2=4−2+1=3
Twoje twierdzenie nie jest prawdziwe
21 cze 22:44
Basia: Chyba, że czegoś jeszcze nie dopisałeś, bo zrozumiałam, że to ma być prawdą dla każdego a1>1 i
dla dowolnego n∊N, a dla a1=2 i n=2 nie jest.
21 cze 22:48
Lucyna: Basiu obawiam się, że Cię rozczaruję tam ma być
21 cze 22:49
Lucyna: a1 = 2 nie 1
21 cze 22:50
Basia:
Oj masz rację.
21 cze 22:52
Lucyna: | | 1 | |
Basia a wiesz może jaka będzie ∑i=1n |
| |
| | i2−i+1 | |
21 cze 22:59
Jack:
Po pierwsze zauważmy, że dla n≥1 a
n+1=a
n2−a
n+1<a
n2 (ponieważ a
1>1).
Tzn. np. a
2=a
12−a
1+1<a
12
dla a
3=a
22−a
2+1<a
22=a
14
(łatwo zauważyć, że dla większych n jest analogicznie).
Stąd możemy szacować sumę z zadania:
Ponieważ:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| < |
| + |
| + |
| +...+ |
|
|
| a1 | | a2 | | ak | | a1 | | a12 | | a14 | | a12k−2 | |
to
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| < |
|
|
| a1 | | a12 | | a14 | | a12k−2 | | a1−1 | |
Zauważmy jeszcze, że:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| < |
|
|
| a1 | | a12 | | a14 | | a12k−2 | | a1−1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| < |
| − |
| = |
|
|
| a12 | | a14 | | a12k−2 | | a1−1 | | a1 | | a12−a1 | |
Lewa strona to suma
k wyrazów (nie k−1) szeregu geometrycznego:
Spróbujmy dowód przez indukcję:
| | 1 | | 1 | |
1. zachodzi w sposób oczywisty ( |
| < |
| dla a1>1 )
|
| | a1 | | a1−1 | |
2. Założmy że teza chodzi dla n=k. Wówczas mamy
(△).
3. Teza:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| + |
| < |
|
|
| a1 | | a12 | | a14 | | a12k−2 | | a12k | | a1−1 | |
| | 1 | |
Po kolei: (przerzucam |
| na prawą stronę i zwijam wyrazy bez ostatniego)
|
| | a1 | |
| | 1 | |
Zauważmy, że drugi czynnik jest < |
| z założenia indukcyjnego (△), natomiast |
| | a12−a1 | |
| | a1 | |
|
| <1 ponieważ a1>1.
|
| | a12k | |
Stąd koniec dowodu
22 cze 00:26
Jack:
cholercia sorry, dlugo sie wgrywało wiec ponowiłem próbę
22 cze 00:28
Jakub: Nie ma problemu Jack. Usunąłem powtarzający się wpis.
22 cze 00:57
Jack:
dzięki,
Jakub ale widzę błąd i tak...

Daję sobie jeszcze 30 minut na poprawne
oszacowanie sumy − potem idę spać.
PS. mógłbyś tak naprawdę usunąć co napisałem bo tragicznie to wygląda − tyle wysiłku na nic
22 cze 01:08
Basia:
Próbowałam tak samo jak Ty, też mi się nie udało.
Możliwe, że gdzieś robimy taki sam błąd. Chyba trzeba to przespać.
22 cze 01:21
Jack:
Najwyraźniej masz rację − popróbuje jeszcze moment jakoś inaczej to oszacować i zmykam.
22 cze 01:24
Jack:
Ok, no to inne szacowanie

a
n+1=a
n2−a
n+1>a
n2−a
n
Nowy ciąg będzie miał postać a'
n+1=a
n2−a
n.
(jest jasne, że ten drugi ma wyrazy odpowiednio mniejsze od pierwszego o
1, czyli
a'
n=a
n−1)
a'
n+1=a
n2−a
n=a
n(a
n−1) (a
n=a'
n+1 z powyższego)
Zatem: a'
n=(a'
n+1)a'
n
Policzmy pomocniczo:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | an−1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| (◯)
|
| a'n | | a'n+1 | | an−1 | | an(an−1) | | an(an−1) | | an | |
Lewa strona jest równa na mocy
(◯):
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| < |
|
|
| a1 | | a2 | | an | | a1−1 | |
Mamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| +....
|
| a'1 | | a'2 | | a'2 | | a3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
......+ |
| − |
| + |
| − |
| =
|
| | an−2 | | an−1 | | an−1 | | an | |
Wiemy, że:
| 1 | | 1 | |
| = |
| ( z def. nowego ciągu: a'n=an−1 dla każdego n)
|
| a'1 | | an−1 | |
więc
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| < |
|
|
| a'1 | | an | | an−1 | | an | | a1−1 | |
To kończy dowód.
Teraz mam nadzieję jest dobrze
22 cze 11:11
Basia:
oszacowanie mianownika:
a
2<a
12
a
3<a
14
a
4<a
18
a
5<a
116
............................
a
n<a
1(2n−1) (nie mylić z a
12n−1 bo to nie to samo)
| | 1 | |
i niestety { |
| } nie jest geometryczny |
| | an | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zastanawiam się nad zastosowaniem logarytmu
dla a
1>1
log
a1x ≤ ax+b
gdzie y=ax+b równanie stycznej np. w punkcie (1,0) albo w punkcie (a
1,1)
trzeba by spróbować policzyć
może coś z tego wyjdzie, chociaż obawiam się, że
+b zepsuje całą zabawę
f(x) = log
a1x
f(1)=0
czyli nie zepsuje bo jest ujemne
| | 1 | | 1 | | x | |
loga1x≤ |
| x− |
| < |
| |
| | lna1 | | lna1 | | lna1 | |
x>lna
1*log
a1x
a
n > lna
1*log
a1a
n
ale żeby to zastosować trzeba by było mieć oszacowanie
a
n "w drugą stronę" no bo f(x)=log
a1x jest rosnąca
poza tym wcale nie wiem czy to nie za grube szacowanie
22 cze 11:16
Basia:
a dlaczego
zdaje mi się, że to niezupełnie prawda
a
n' = a
n−1 na to zgoda
stąd
a
1' = a
1−1 ale nie a
n−1
22 cze 11:29
Jack:
ojej pomyliłem się. Dzięki za uwagę, faktycznie na końcu powinno być
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| < |
| − (bo |
| jest dodatnie) |
| a'1 | | an | | a1−1 | | an | | a1−1 | | an | |
22 cze 11:35
Basia:
co
znakomicie kończy dowód
22 cze 11:40
Jack:
Dziękuję

Siedziałem wczoraj do 3 i pisałem ale gdy zacząłem setny raz poprawiać te same
wzory stwierdziłem że nie ma sensu... Więcej chyba nie zaproponuję takiego zadania
22 cze 11:49
Basia:
Jack, to już tylko uwagi techniczne
"prim" po drodze pogubiłeś
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +..........+ |
| = |
| a1 | | a2 | | an | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| −...........− |
| + |
| − |
| = |
| a1' | | a2' | | a2' | | an' | | an' | | an+1' | |
to niczego nie zmienia, bo
a
n−1=a
n−1(a
n−1−1)>0
co dla mnie jest oczywiste, ale jak ktoś bardzo chce może to łatwo udowodnić indukcyjnie
22 cze 13:41
Jack:
tak Basiu, też zauważałem że na początku pozjadałem primy i (co najmniej) raz indeks
n+1. Mimo wszystko łatwiej pisać i więcej widać na kartce (albo tablicy)...
22 cze 16:27
Zło:
22 cze 16:35
Zło: Sorry źle kliknęłam stąd ta pusta wiadomość
22 cze 16:35
Basia:
Mnie się to bardzo często zdarza.
Błędy, które na kartce papieru nigdy by się nie zdarzyły.
Myślałam, że wzrok już nie taki, ale skoro i młodzież ma ten sam problem,
to może jeszcze nie jest ze mną tak źle.
22 cze 16:39
Jack:
22 cze 16:42
Lucyna: Tiaaaa Jack a teraz z niecierpliwością czekamy na kolejne zadanie
22 cze 21:20
Jack:
coś wymyślę,
Lucyno... nie pozwolę zaśniedzieć się naszym umysłom podczas wakacji
23 cze 00:40
Lucyna: kolejny

a co z tymi, którzy wakacji już nie mają

?
23 cze 00:43
Jack:
no dobrze, nie będzie tak: przez wakacje rozumiem czas, w którym młodsza część z nas spędza
przez telewizorem, podczas gdy reszta domowników na nich pracuje

W takim razie postaram się
tę pracę urozmaicić
23 cze 00:46
Lucyna: 
może wystarczyłoby napisać po prostu lato?
23 cze 00:48
Lucyna: lato dla młodszych jest tożsame z wakacjami dla starszych jedynie z tym, że pracuje się w
jeszcze większym pocie czoła
23 cze 00:49
Jack:
ok, nie podnoszę więcej głosu w tej sprawie
23 cze 00:50