Prawdopodobieństwo
Godzio:
Ze zbioru {0, 1, ..., 9} losujemy bez zwracania pięć cyfr. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że
można z nich utworzyć liczbę podzielną przez 5.
| | 9! | |
Tutaj domyślam się że |Ω| = V59 = |
| = 15120 |
| | 4! | |
a żeby było podzielne przez 5 to 0 i 5 mogą na końcu stać, ale nie mam na to pomysłu.
I jeszcze jedno:
| | 2 | |
Dwaj strzelcy strzelają do tarczy. Pierwszy trafia z prawdopodobieństwem |
| w każdym |
| | 3 | |
| | 1 | |
strzale i wykonuje 4 strzały, a drugi trafia z prawdopodobieństwem |
| i oddaje 8 |
| | 3 | |
strzałów. Który ze strzelców ma większe prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej trzech
trafień jeśli wyniki kolejnych strzałów są wzajemnie niezależne.
21 cze 16:58
Godzio:
To drugie to można z Schematu Bernoulliego ?
| | | | 2 | | 1 | |
1: P4(3) = | * ( |
| )3 * |
| |
| | | 3 | | 3 | |
| | | | 1 | | 2 | |
2: P8(3) = | * ( |
| )3 * ( |
| )5 |
| | | 3 | | 3 | |
21 cze 17:05
b.: 1. wystarczy, ze wylosujemy 0 lub 5, wtedy damy je na koniec (nie chodzi o p−stwo tego, ze z
wypisanych po kolei cyfr dostaniemy liczbe podzielna przez 5, tylko ze mozemy tak je ustawic,
zeby liczba dzielila sie przez 5)
zatem
| | | |
|Ω| = | (5 elementowe podzbiory zbioru *10* elementowego) |
| | |
niesprzyjajace zdarzenia to takie, w ktorym wybralismy piec cyfr ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9},
2. mozna ze schematu Bernoulliego, ale Ty policzyles tylko p−stwa dokladnie 3 strzalow, a nie
co najmniej 3
(dla drugiego strzelca lepiej policzyc 1 minus p−stwo trafienia 0,1 albo 2 razy)
21 cze 17:19
Godzio: ok. czyli 1:
|Ω| = 256
|A'| = 56
2. Niezbyt rozumiem
21 cze 17:29
Jack:
której uwagi nie rozumiesz odnośnie zad 2 − może będę w stanie pomóc?
21 cze 17:35
Godzio: w sensie jak obliczyć dla "co najmniej 3 trafień"
21 cze 17:40
Jack:
co najmniej to znaczy "3 lub więcej" więc chcąc użyć schematu B. (który liczy prawodop. dla
dokładnie iluś−tam udanych prób) trzeba uwzględnić 3, 4, 5, itd prób. Potem każdy z tych
wyników do siebie dodać.
21 cze 17:42
Godzio:
Czyli chodzi o to:
| | | | 2 | | 1 | | 32 | |
P4(3) = | * ( |
| )3 * |
| = |
| |
| | | 3 | | 3 | | 81 | |
| | | | 2 | | 1 | | 16 | |
P4(4) = | * ( |
| )4 * ( |
| )0 = |
| |
| | | 3 | | 3 | | 81 | |
| | 32 | | 16 | | 48 | | 16 | |
Ppierwszego strzelca = P4(3) + P4(4) = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 81 | | 81 | | 81 | | 27 | |
i tak samo zrobić z 2 tyle że zdarzenie przeciwne ?
21 cze 17:50
Godzio:
P8(1) = ...
P8(2) = ...
P8(3) = ...
1 − (P8(0) + P8(1) + P8(2)) = ...
21 cze 17:52
Jack:
tak, zgadza się. b. zasugerowała, żeby b) policzyć za pomocą zdarzeń przeciwnych (będzie
mniej liczenia).
21 cze 17:52
Jack:
P8(0)=...
itd.
21 cze 17:53
Godzio: no tak tak omyłkowo napisałem,
Dobra dzięki wielkie
21 cze 17:54
Jack:
Powodzenia dalej
21 cze 17:55