Pola figur, proste zadanko TRÓJKĄT
HAŁA MISTRZ!: Dlugosci bokow trojkata ABC tworza trzy kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego przy czym
|AC| < |BC| < |AB|. wykaz, ze r= 1/3h, gdzie "r" jest dlugoscia promienia okregu wpisanego w
ten trojkat, "h" jest dlugoscia wysokosci poprowadzonej z wierzcholka "A" trojkata.
21 cze 13:16
Godzio:

k − różnica ciągu, żeby nie było konfliktu oznaczeń

k > 0
| | 2P | | (a+k)h | | (a+k)h | | h | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a + b + c | | 3a + 3k | | 3(a+k) | | 3 | |
21 cze 14:21
Godzio:

Wyprowadzenie:
| | b*r | | a*r | | c*r | |
P = P1 + P2 + P3 = |
| + |
| + |
| /*2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2P = br + ar + cr
2P = r(a+b+c)
21 cze 14:24