ciekawa granica:D
paziówna: PILNE

mam problem z granicą:
| | sinx | | 1 | |
lim ( |
| )1x2 wykladnik potęgi to |
| (srednio widac) |
| | x | | x2 | |
x→0
bardzo proszę o pomoc.
20 cze 22:52
b.: zamieniamy sinx/x na e
ln(sinx/x)
mamy wiec do policzenia granice z wykladnika, czyli
mozna teraz probowac z reguly de l'H. (nie jestem pewien, czy wyjdzie, ale mysle, ze tak)
20 cze 23:30
paziówna: probowalam z de l'Hospitala i nic nie wychodzilo jakiegos konkretnego
20 cze 23:52
Basia:
| | x | | x*cosx − sinx | |
L'(x) = |
| * |
| |
| | sinx | | x2 | |
M'(x)=2x
| | x*cosx−sinx | | ctgx | | 1 | |
U →(H) |
| = |
| − |
| |
| | 2x2*sinx | | 2x | | 2x2 | |
| ctgx | | −1 | |
| →(H) |
| → −∞ |
| 2x | | 2sin2x | |
U → −
∞−
∞ = −
∞
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach
21 cze 00:05
Jack:
probowałaś rozbić ln (sin x/x)na dwa logarymy? (trzeba oczywiscie pokazać że granica istnieje,
ale może się uprości dzięki temu)
21 cze 00:06
Basia:
czyli
ln f(x) → −∞ ⇒ f(x) → 0
21 cze 00:06
paziówna: Basia, wybacz, ale nic z tego nie rozumiem(moze to pozna pora po porstu)
21 cze 00:26
Jack: chyba rachunki były niedobrze zrobione bo mi wyszło tak:
| | xcosx−sinx | |
początek ten sam aż do momentu: lim |
| .
|
| | 2x2sinx | |
dalej mam tak:
| | xcosx−sinx | | −xsinx+cosx−cosx | |
lim |
| =[00]H=lim |
| =
|
| | 2x2sinx | | 4xsinx+2x2cosx | |
| | −xsinx | | −sinx | |
=lim |
| =lim |
| =[00]H=
|
| | 4xsinx+2x2cosx | | 4sinx+2xcosx | |
| | −cosx | | 1 | |
=lim |
| =− |
|
|
| | 4cosx+2cosx−2xsinx | | 6 | |
Czyli całość e
−1/6.
(wszędzie jest oczywiscie lim
x→0)
21 cze 00:52
Basia:
Jasne, że niedobrze. Od kiedy to ctgx → 0 przy x→0.
Tak to jest jak się nie wiadomo po co siada do komputera po całym dniu na łodzi.
Dla ścisłości: obowiązek obywatelski spełniliśmy rano przed wyjazdem na jezioro.
21 cze 11:41