ciągi
Lilija: | | 2n+10 | |
Mam problem z takim zadaniem: Dany jest ciąg an = |
| . Wyznacz wszystkie |
| | 2n+1 | |
całkowite wyrazy tego ciągu. Jak je zrobić? Ja niestety nie mam pomysłu.
20 cze 22:08
Eta:
| | 2n+1+9 | | 2n+1 | | 9 | | 9 | |
an= |
| = |
| + |
| = 1+ |
|
|
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | |
mianownik 2n+1 musi być równy dzielnikom naturalnym liczby 9 : 1, 3, 9
zatem:
2n+1= 1 lub 2n+1= 3 lub 2n+1=9
dokończ...... i podaj n € N+
20 cze 22:14
Lilija: A mam uzupełnić o przypadki 'ujemne': ?
2n+1= −1 lub 2n+1= −3 lub 2n+1= −9
20 cze 22:17
Eta:
Nie, bo dla ciągu ... n€ N+
20 cze 22:19
Lilija: Acha , dzięki
20 cze 22:21