ciąg arytmetyczny, równanie z niewiadomą x
Lilija: Czy ktoś mógłby mi pomóc? Mam zadanie: jednym z rozwiązań równania (ax−b)(cx−1)=0 jest 4
(niewiadoma x). Liczby a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny (pierwszy wyraz tego ciągu jest o 6
większy od trzeciego). Jakie jest drugie rozwiązanie tego równania?
Ponieważ jednym z rozwiązań jest 4, to:
a*4−b = 0 lub c*4−1 = 0
Skąd mam wiedzieć o który przypadek chodzi?
20 cze 20:28
robinka: a=c+6
b
c
2b=a+c
2b=c+6+c
2b=2c+6
b=c+3
(a*4−b)=0 c*4−1=0
4c=1
c=0,25
b=0,25+3=3,25
a=0,25+6=6,25
(6,25x−3,25)*(0,25x−1)=0
x=0,52
20 cze 20:43
Lilija: Czemu pod oba x podstawiłaś 4?
20 cze 20:49
robinka: jest o równanie, jeżeli 4 jest rozwiązaniem tego równanie to za x w tym równaniu podstawiamy 4
(4a−b)(4c−1)=0
20 cze 21:23
Lilija: Chyba już rozumiem. Dzięki
20 cze 21:26