planimetria
wera: w trapezie równoramiennym który nie jest równoległobokiem przekatna ma 13 cm, odcinek laczacy
srodki ramion 12 a ramiona pierwiastek z 34. oblicz podstawy i pole
20 cze 18:49
wera:d−przekatna
20 cze 19:01
Eta:
a, b −−− długość podstaw trapezu a,b>0
trapez jest równoramienny bo< IADI= IBCI= √34
a−b
to: IFBI=
2
a+b
IGEI= IAFI=
= 12
2
z tw. Pitagorasa w ΔAFC
h2=132−122= 25 => h= 5
z tw, Pitagorasa w ΔFBC
(a−b2)2= (√34)2− h2
(a−b2)2= 9 => a−b2= 3
to: a−b= 6 oraz a+b2= 12 => a+b= 24
rozwiąż układ:
a−b= 6
a+b= 24
wyznacz a i b