,,
wiktor: jak zamienić 0,7(2) na ulamek.
20 cze 16:27
Godzio:
0,722222... = x / *10
7,22222... = 10x − x
6,5 = 9x
20 cze 16:29
Jack:
x=0,7(2)
10x=7,(2)
100x=72,(2)
odejmij odpowiednie wartości żeby skrócić (2)
20 cze 16:29
wiktor: 7,22222... = 10x − x
20 cze 16:30
Godzio:
7,2222... = 10x / −x (odejmujesz x stronami)
20 cze 16:31
wiktor: a skad mam wiedziec ile to x? ze piszesz nizej 6.5?
20 cze 16:33
20 cze 16:33
20 cze 16:34
Godzio: ehhh,
0,72222... = x
7,22222.. − x = 10x − x
7,22222.. − 0,72222... = 9x
6,5 = 9x
20 cze 16:34
wiktor: dzieki
20 cze 16:35