ciagi
ola: witam.. ktos moze pomoc?
trzy liczby ktorych suma jest rowna 93 tworza ciag eometryczny . te same liczby stanowia
pierwszy, drugi i siodmy wyraz ciagu arytmetycznego. wyznacz te liczby..
20 cze 15:46
Kejt:
a+b+c=93
b2=ac
b−a=r
a+6r=c
coś takiego..
20 cze 15:50
ola: wiem .. wiem.
doszlam do tego ze wyliczylam sobie r.. ale nie mam pod co podstwic. moze wydawac sie dziwne
ale nie umiem zrobic ukladu rownan.
20 cze 15:54
ola: wyszlo mi ze r=93−3a17
20 cze 15:55
ola: ale co dalej..
20 cze 15:55
ola: jej juz dzieki. znalazlam na innym forum... mamo to takie banalne a ja wnikam w takie
szczegóły. matematyk ze mnie nie będzie

dzieki kejt za pomoc
20 cze 15:57
Kejt:
a+b+c=93
b2=ac
c=a+6(b−a)
a+b+a+6b−6a=93
7b−4a=93
b2=a(a+6b−6a)
b2=a2+6ab−6a2
b2=6ab−5a2
7b−4a=93
b2=6ab−5a2
chyba dobrze.. dalej dasz radę?
20 cze 16:02
Kejt: ach. okej
20 cze 16:04
20 cze 16:04
ola: ale dzieki
20 cze 16:04
Eta:
a1, a1+r, a1+6r −−−szukane liczby
{3a1+7r= 93
{(a1+r)2= a1(a1+6r)
a12+2a1r+r2= a12 +6a1r
4a1r=r2 => r(4a1 −r)=0 => r= 4a1 lub r= 0
mamy: dla r= 4a1
3a1 +7*4a1= 93 => 31a1=93 => a1= 3
to r= 4*3= 12
lub dla r=0 −−− ciąg stały
a1+a1+a1= 93 => 3a1=93 => a1= 31
szukane liczby to: ..... dokończ
otrzymasz
odp: 1/ 3, 15, 57 lub 2/ 31,31,31
20 cze 16:07
Lucyna: a ja zrobiłabym to baaaardzo nie ładnie

b
1 + b
1q + b
1q
2 = 93
b
1(1+q+q
2) = 3*31 ⇒ b
1 = 3; 1+q+q
2 = 31 ⇒ q(q+1) = 30 iloczyn jakich dwóch kolejnych liczb
daje 30? Odp 5*6 zatem q=5
W ten sposób mamy ciąg geometryczny: 3, 15, 75
20 cze 16:08
Lucyna: Eto tak wiem nieładnie pisze się razem. Nie musisz mi uświadamiać błędu już go zauważyłam
20 cze 16:09
Eta:
Witam
Lucyno 
Masz "uczulenie" ...... na moje uwagi ? (co do ortografii)
20 cze 16:13
Lucyna: no racja może być jeszcze 31*3 i b1 = 31 i q=1
20 cze 16:13
20 cze 16:16
Eta:
Hehe.....szczególnie jestem "uczulona" na: "najmniejszą linię oporu"
20 cze 16:18
Lucyna: 
no będę się starała, pewnie dostarczę Ci jeszcze kilku takich perełek do kolekcji

chyba,
że wcześniej się zniechęce i porzucę wszelkie próby komentowania

ale w to wątpię, prędzej
bym pękła
20 cze 16:22
wiktor: kochani

przerwe te wasze konwersacje... i zapytam ... jak zamienić 0,7(2) na ulamek.
20 cze 16:24
Eta:
w/g takiego algorytmu ( zobacz w Google)
0,7(2) = x /*10
7,(2) = 10x /*10
72,(2)= 100x
− −−−−−−−−−−−−−−−
| | 65 | | 13 | |
65= 90x => x= |
| = |
|
|
| | 90 | | 18 | |
2/ sposób
korzystając z sumy ciągu geometrycznego zbieżnego
20 cze 16:31
Eta:
poprawiam chochlika w odpowiedzi
20 cze 16:32
Lucyna: 
ponieważ czasem jestem inna to:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
0,7(2) = 0,7 + 0,0(2) = 0,7 + ( |
| + |
| + |
| +...) =
|
| | 100 | | 1000 | | 10000 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | 10 | | 7 | | 2 | |
0,7 + |
| (1 + |
| + |
| +...) = 0,7 + |
|
| = |
| + |
| |
| | 100 | | 10 | | 100 | | 100 | 9 | | 10 | | 90 | |
20 cze 16:39
Eta:
20 cze 16:48
Lucyna: cóż
Eto zdaje się, że panuje względny spokój na forum. W takim razie dam odpocząć oczom.
Do zobaczenia później, albo innym razem

Miłego popołudnia
20 cze 16:54
Eta:
Do miłego
20 cze 17:09