matematykaszkolna.pl
Bardzo proszę o szybką pomoc. Mam jeden przykład i nie potrafię ustalić wzorów w POMOCY: Bardzo proszę o szybką pomoc. Mam jeden przykład i nie potrafię ustalić wzorów w poszczególnych przypadkach 3x2−2|x−1|=|2x2−5x+3|
20 cze 14:39
Lucyna: cóż będą 3 przypadki: najpierw badamy znak funkcji pod modułem w zależności od argumentu, czyli dla jakich x−ów funkacja przyjmuje dodatnie a dla jakich ujemne wartości: aby poznać nieujemne musimy policzyć coś takiego: x−1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 ⇒ x∊<1,∞) teraz kiedy ma wartości ujemne: x−1 < 0 ⇒ x<1 ⇒ x∊(−∞,1) druga funkcja: 2x2−5x+3 ≥ 0 ponieważ to jest parabola z ramionami skierowanymi do góry to przyjmuje wartości nieujemne (−∞,x1> u <x2,∞) {x1,x2 to pierwiastki funkcji kwadratowej, możesz sprawdzić, policz deltę i pierwiastki to się przekonasz czy nie wpuszczam Cię w maliny...)czyli mamy przedział (−∞,1> u <32,∞) wartości ujemne to przedział dopełniający do całości czyli (1,32) 1o x∊(−∞,1) wtedy |x−1|<0 a |2x2−5x+3| jest dodatnie, co oznacza, że jak będziemy opuszczali wartość bezwzględną to w |x−1| zmienimy znaki na przeciwne a |2x2−5x+3| przepiszemy bez zmiany: 3x2 −2(−x+1) = 2x2 − 5x + 3 musisz to rozwiązać i sprawdzić czy to co wyszło należy do przedziału x∊(−∞,1). 2o x∊<1, 32> wtedy |x−1|>0 a |2x2−5x+3|<0 czyli spróbuj analogicznie zapisać gdzie po opuszczeniu modułu zmieni się znak a gdzie zostanie bez zmianemotka policzysz rozwiązanie i sprawdzisz czy należy do interesującego nas przedziału. 3o x∊(32,∞) wtedy obie funkcje są dodatnie czyli.... na podstawie dwóch poprzednich przypadków powinieneś już sobie poradzić. Spróbuj to zrobić podaj wyniki, na pewno ktoś Ci powie czy dobrze Ci wyszłoemotka powodzenia!
20 cze 16:00