równania różniczkowe
marcio: jak rozwiązać takie równanie
(1−x)y'=y+1
20 cze 11:56
maruś: y'=dy/dx
ja bym coś takiego próbował
20 cze 16:38
Jack:
przez rozdzielenie zmiennych. Najpierw podziel przez (1−x) a potem podziel przez (y+1).
20 cze 16:43
marcio: czyli co mi wyjdzie bo już nie wiem?
20 cze 16:50
Jack:
coś takiego będzie:
| dy | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| / * dx
|
| dx | | y+1 | | 1−x | |
| dy | | dx | |
| =− |
| (żeby się nie pomylić z tym minusem...)
|
| 1+y | | x−1 | |
Teraz scałkuj obustronie.
20 cze 16:53
marcio: jak scałkuję to dostanę
ln(y+1)=−ln(1−x)
tylko gdzie mam dołożyć stałą c?
20 cze 16:58
Jack:
po którejś stronie... to niewazne po której. A najlepiej daj ln c − to też stała
20 cze 17:04
Jack:
ln (y+1)= − ln (x−1) + ln c
20 cze 17:06
marcio: i mogę sobie coś takiego zrobić:
e
ln(y+1)=e
−ln(x−1)+e
lnc
a to by mi wyszło
y+1=(x−1)
−1+c
dobrze
20 cze 17:14
Jack: nie, troszkę inaczej
e
ln(y+1)=e
ln cx−1
Trzeba jeszcze sprawdzić czy y=1 jest rozwiązaniem, ponieważ na jednym w kroków do
odrzuciliśmy.
20 cze 17:26
marcio: aha to teraz już wszystko rozumiem dzięki wielkie
20 cze 17:29
Jack: proszę (powinniśmy sprawdzić
y=−1... zwykle używam x(t) i t jako zmiennych dlatego się
troszkę zakręciłem)
20 cze 19:35