wymeirna
pomóżcie: witam... mam problem z wykresem funkcji wymiernej z wartoscia bezwzgledna czy ktos pomoże?
20 cze 08:59
b.: napisz zadanie
20 cze 09:04
b.: albo obejrzyj te strone:
i9
20 cze 09:05
pomóżcie: naszkicuj wykresy funkcji
|x|+1|x−1}
20 cze 09:06
pomóżcie: f(x)=|x|+1|x|−1
20 cze 09:07
pomóżcie: narysowalem wykres pomocniczy i wyznaczylem dwa przedzialy ... (−∞,0)∪<0,+∞)
rozwiazalem ... ale wyszlo inaczej niz w odp
20 cze 09:08
pomóżcie: b? nie pomozesz

?
20 cze 09:32
pomóżcie: moje pytanie.. czy asymptoty wyznaczaja przedzaly:?
20 cze 09:47
b.: | | x+1 | |
wystarczy narysować wykres g(x)= |
| dla x≥0, a potem odbić go symetrycznie względem osi |
| | x−1 | |
Y
narysuj lub opisz, co Ci wyszlo, bo ciezko mi pomoc, jak piszesz tylko, że dostałeś wynik inny
niż w odp.
"moje pytanie.. czy asymptoty wyznaczaja przedzaly:? "
nie rozumiem...
20 cze 10:12
20 cze 10:23
20 cze 10:25
pomóżcie: chodzi mi ot o skad wzial sie ten wykres miedzy asymptotami
20 cze 10:35
20 cze 10:45
pomóżcie: nie rozumiem.. jezeli mozesz wytlumacz mi to prostszy spodob
20 cze 10:49
20 cze 10:53
pomóżcie: wytlumaczcie mi po co tu wogole asymptoty do czego sluza... i dlaczego te wykresy sa odbijane
np jak w przypadku drugim..
20 cze 11:03
pomóżcie: jej... chyba doszedlem.. jezeli mamy wykres.. to odbijamy wzgledem asymptoty poziomej a nie osi
OX
20 cze 11:36
b.: chyba Ci sie wydaje, ze wykresem Twoich funkcji beda hiperbole − ale nie, hiperbole sa
| | b | |
wykresami funkcji postaci f(x)=a + |
| , a w Twoich funkcjach są moduly! |
| | x+c | |
| | |x| | | x | | −x | |
np. dla funkcji f(x)= |
| masz f(x)= |
| , gdy x≥0 i f(x)= |
| gdy x<0, |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
czyli wykres f powstaje przez sklejenie kawalkow dwoch hiperboli (jedną z hiperbol jest
| | x | | −x | |
y= |
| , drugą y= |
| ) |
| | x−1 | | x−1 | |
odbijanie w 1. przykładzie brało się stąd, że mieliśmy funkcję parzystą (można było jednak
rozwiązywać jw., tzn. sklejać kawałki dwóch hiperboli)
20 cze 12:31
pomóżcie: nie wiem czy ty nie umeisz tlumaczyc czy ja nie potrafie zrozumeic.. no nic.. narazie
20 cze 13:22