Zadanie
Edek: Proszę o odpowiedź:
Mam pytanie, czy dobrze to rozumuję?
Napisać równanie stycznej do krzywej x
2+y
2=10y w punktach jej przecięcia z prostą x=3.
9+y
2=10y
y
2−10y+9=0
A(3,1) , B(3,9)
z=x
2+y
2−10y=0
z'x=2x
z'y=2y−10
rów. stycznej: y−y
o=f'(x
o)*(x−x
o)
1
o dla A(3,1)
2
o dla A(3,9)
19 cze 22:19
Bogdan:
Dobrze. Można wyznaczyć równania stycznych bez wyznaczania pochodnych.
Krzywa x2 + y2 = 10y ⇒ x2 + y2 − 10y = 0 ⇒ x2 + (y − 5)2 = 25 jest okręgiem
o środku S = (0, 5) i promieniu długości R = 5.
Mamy tu 2 punkty leżące na okręgu: A = (3, 1), B = (3, 9).
Jeśli dane jest równanie okręgu: (x − x0)2 + (y − y0)2 = R2, gdzie: S = (x0, y0)
oraz dany jest punkt na okręgu; P = (xp, yp), to równanie stycznej do tego okręgu
w punkcie P ma równanie: (xp − x0)(x − x0) + (yp − y0)(y − y0) = R2.
19 cze 22:33
Edek: dobra wielkie dzięki, a tak liczyłem te pochodne bo akurat treść tego zadania znajduję się w
dziale pochodne dwóch zmiennych i pewnie właśnie taki tok rozumowania tam jest potrzebny.
Wielkie dzięki Bogdan za odpowiedź i dobrej nocki
19 cze 22:39
Bogdan:
19 cze 22:45