zadanka
weliso: hej. sluchajcie mam prosbe. czy ktoś znajdzie chwilę i wytlumaczy mi dwa zadanka?
jedno z planimetri ..
w trapezie rownoramiennym ktry nie jest rownoleglobokiem przekatna ma 13 cm, odcinek laczacy
srodki ramion 12 a ramiona pierwiastek z 34. mam znalesc podstawy i pole
a drugie z wielomianow..
mam podane ze wielomianma dwa miejsca zerowe 1/2 i 2 oraz przecina os w punkcie 2
przechodzi przez punkt A 3/2,i 3. i jest trzeciego stopnia... mam znalesc a, b ,c,d
19 cze 21:18
weliso: przecina os OY w punkcie 2 *
19 cze 21:19
weliso: i jeszcze jedno... nauczycielka podala cene wycieczki rowna 8000zl.
jezeli z wycieczki zrezygnuje 7 dzieci wtedy automatycznie cena wycieczki od jednej osoby
wzrasta o 70zł. podaj poczatkowa liczbe dzieci.
19 cze 21:21
b.: 2. wielomian ten jest postaci W(x)=a(x−1/2)(x−2)(x−p) dla pewnych a i p (bo jest 3. stopnia i
ma podane m. zerowe),
z dodatkowych dwóch warunków mamy:
W(0) = 2 (przecina oś Y(?) w p. 2)
W(3/2)=3
stąd wyliczasz a i p, potem wymnażasz czynniki i otrzymujesz współczynniki W
19 cze 21:22
b.: 3. jak sądzę milcząco zakładamy, że cena wycieczki nie zależy od liczby dzieci (dość absurdalne
założenie, ale bez czegoś takiego nic się nie zrobi),
można np. tak: x = początkowa liczba dzieci,
to wtedy
8000/x = początkowy koszt
8000/(x−7) = końcowy koszt = (8000/x) + 70
czyli
8000/(x−7) = (8000/x) + 70
rozwiązujesz i już
19 cze 21:25
weliso: tzn z ta wycieczka to bylo ze obliczyc oczatkowa liczbe dzieci i koszt wycieczki najbardziej
oplacalny czy cos nie pamietam.. pisze zadania z glowy. b mieliosmy takie na spr z 2 klasy
19 cze 21:34