2 zadana, proszę pomożcie
Franek: 1.Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=ax2+bx+1 dla x e(należącyh) R
a)wyznacz wzór tej funkcji tak aby f(1)=2 i f(2)=−1
b)dla wyznaczonych wartosci współczynników a i b rozwiąż nierówność f(x)>1
2.Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=(1−x)(x+1)+2x. Wyznacz zbiór wartosci funkcji f.
19 cze 19:47
Lucyna: 1. Rozwiąż układ równań:
2 = a*(1)2 + b*1 +1
−1 = a*(2)2 + b*2 + 1
wyjdzie Ci a i b.
b) ax2 + bx +1 > 1
ax2 + bx > 0
x(ax + b) > 0
2. wystarczy określić czy ramiona paraboli idą do góry czy do dołu i policzyć współrzędne
wierzchołka paraboli W = (p,q), zbiorem wartości jest przy ramionach skierowanych w górę y∊(q,
∞)
przy ramionach skierowanych w dół y∊(−∞,q)
19 cze 19:56
TOmek: dziekuje, chciałbym mieć taką wiedze jak Ty xD
19 cze 20:03
Lucyna: Dziękuję, miło zostać docenioną! Powodzenia
19 cze 20:08