Rozwiąż równanie
POMOCY: 2|(|x|−1)2−5|=|x2−2|x|−4|+7
19 cze 18:58
Lucyna: Rozbiłabym to na dwa przypadki, dla wartości bezwzględnej tej najbardziej wewnętrznej czyli
|x|
10 x<0 będziemy mieli:
2 |( −x − 1)2 − 5 | = | x2 + 2x − 4 | + 7
2 | x2 + 2x −4 | = | x2 + 2x − 4 | + 7
| x2 + 2x − 4 | = 7 ⇔ x2 + 2x − 4 = 7 ∨ x2 + 2x − 4 = −7
musisz rozwiązać oba równania kwadratowe i przyjmujemy tylko x<0
20 x≥0 będziemy mieli:
2 |( x − 1)2 − 5 | = | x2 − 2x − 4 | + 7
2 | x2 − 2x −4 | = | x2 − 2x − 4 | + 7
| x2 − 2x − 4 | = 7 ⇔ x2 − 2x − 4 = 7 ∨ x2 − 2x − 4 = −7
musisz rozwiązać oba równania kwadratowe i przyjmujemy tylko x≥0
19 cze 19:40
POMOCY: Dzięki
19 cze 20:36