całki
bobik: całka
oblicz za pomoca calki objetosc walca o podstawie dl 6cm i promieniu podstawy 4cm
moglby ktos mi chociaz napisac jak bedzie wygladala ta calka i jej granice?
19 cze 17:00
AS: Nie rozumiem zapisu − o podstawie dł 6 cm i promieniu ... ?
19 cze 17:13
bobik: mamy walec o promieniu podstawy 4cm i wysokosci 6cm i mamyyy obliczyc objetosc tego walca za
pomoca calki
19 cze 17:24
AS:
To pisz od razu poprawnie i nie każ zgadywać bądź domyślać.
h h
V = ∫r2dx = πr2*x | = πr2*(h − 0) = π*r2*h
0 0
19 cze 17:29
marcio: a to nie powinna być całka podwójna?
19 cze 17:34
bobik: i nikt nie pomoze?
19 cze 19:21
marcio: mnie się zdaje że powinna być podwójna ale nie wiem jak ją zrobić
19 cze 22:19
Edek:

bobi AS już Ci to rozwiązał przecież, popatrz...
skorzystaj teraz z objętości pryły obrotowej V=π∫(f(x))
2 na przedziale [a,b]
nasza funkcja to y=4 na przedziale [0,6]
oczywiście tam niema być silni, tylko zwykły przedział całkowanie, ale jakoś nie potrafię tego
napisać na forum...
19 cze 22:30
marcio: ale czy nie ma to być całkowane także przez promień?
typu V=∫ dr∫f(x)dh
19 cze 23:02
AS: Przy pomocy całki podwójnej − jeżeli tak koniecznie chcesz
h r
V = 4∫dy∫√r2 − x2dx
0 0
20 cze 08:59
bobik: dzięki AS
20 cze 11:50
marcio: a mógłby mi to ktoś rozpisać jak się to będzie liczyło
20 cze 14:19