macierz uklad rownan
=((: x+2y−2z−10u=−5
2x+2y−z−10u=−3
x−y+z+2u=4
3x+y+2z−u=6
czy ktos moze umie obliczyc ten uklad rownan?bo ja nie moge obliczyc z tego wyznacznika=(((z
gory dziekuje
19 cze 16:21
19 cze 18:07
Lucyna:

to jest Twoja macierz, tam po linii przerywanej są podane wyniki, spróbuj tak się pobawić tą
macierzą aby doprowadzić ją do postaci gdzie w macierzy będą na przekątnej 1 a w pozostałych
miejscach 0. Możesz operować tylko na wierszach, możesz zmieniać ich kolejność, np od 2
wiersza odjąć 2*pierwszy wiersz, możesz całe wiersze mnożyć przez stałą lub dzielić.
19 cze 18:07
Kejt: wiedziałam, że to nie będzie takie proste..
19 cze 18:08
Lucyna:

jak będziesz miała taką postać, to rozwiązaniem będzie:
x = a
y = b
z = c
u = d
19 cze 18:10
Lucyna: Kejt spoko to jest to samo

, tylko robione na macierzy

także Twoje rozwiązanie też jest
dobre

o ile nie ma błędu rachunkowego, bo tego nie sprawdzałam.
19 cze 18:11
Kejt: heh. to dobrze. nigdy nie rozumiałam o co w tym chodzi..
19 cze 18:13
Lucyna:

a jeśli idzie tylko o policzenie wyznacznika macierzy 4x4
to liczy się z rozwinięcia Laplacea o ile dobrze pamiętam, na rysunku masz rozpisane, tam masz
policzyć wyznaczniki macierzy 3x3 a to umiesz.
19 cze 18:23
=(: dzieki wielkie.
19 cze 18:52