granica funkcji metoda hospitala
olcia: x→0
b)lim (lnctgx)
tgx
x→0
prosze czy mógły ktos rozwiazac te przyklady bo ja nie potrafie=(
19 cze 16:18
Edek: a) zakładam, że chodzi o x → 0
+
| | e1/x2 | | e1/0+ | | e∞ | | ∞ | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = |
| | ctgx | | ctg0+ | | ctg0+ | | −∞ | |
19 cze 17:18
=((: dzieki zgadza sie z odp w podreczniku=)
19 cze 17:30
olcia: a moglbys ma jescze rozwiazac tan drugi przyklad?bylabyl bardzo wdzieczna
19 cze 17:38
Edek: w punkcie a pomyliłem się bo ctg0
+ dale
∞, jest to niewielki błąd, ale zawsze błąd
b) także x → 0
+
1
o lim (lnctgx)
tgx = lim (lnctg0)
tg0 = lim (ln
∞)
0 = [
∞0]
2
o (lnctgx)
tgx = f(x) /ln
ln((lnctgx))
tgx = ln(f(x))
tgx*ln(lnctgx) = ln(f(x))
f(x)=e
tgx*ln(lnctgx)
| | ln(lnctgx) | | ∞ | |
3o lim tgx*ln(lnctgx) = [0*∞] = lim |
| = [ |
| ] = H = |
| | | | ∞ | |
| | tg2x | | tg2x | | tg3x | |
= lim |
| = = lim |
| = lim |
| = |
| | ctgx*lnctgx | | | | lnctgx | |
| | 0 | | 1 | |
= [ |
| ] = [0* |
| ] = [0*0] → 0 |
| | ∞ | | ∞ | |
19 cze 17:49
Edek: acha, no i na koniec odp. do podpunktu b)
f(x) = e0 = 1
19 cze 17:50
=(: dziekuje
19 cze 18:53
Maja: lim x→∞ xe−x
4 wrz 15:06
Maja: pomóżcie
4 wrz 15:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
lim xe−x = lim eln (xe−x) = lim eln xex ... z d'Hospitala ... =
= lim eln 1ex =
= lim eln e−x = lim e−x = 0
4 wrz 15:21
Bogdan:
| | x | |
limx→∞ x*e−x = limx→∞ |
| = ... dalej de l'Hospital |
| | ex | |
4 wrz 15:23
4 wrz 16:24