Rozwiąż całke
Pablo: Mam taką caleczke do rozwiazania jakby ktos mogl był bym bardzo wdzieczny.
∫sin3xcos3xdx=
19 cze 15:41
Pablo: Jeszcze dwie jakby ktos mogl mnie naprowadzic
a) ∫ln(x2+1)dx
b ∫x2*e3xdx=
19 cze 15:46
AS:
J = ∫sin3xcos3xdx = ∫sin3x*(1−sin2x)*cosxdx
Podstawienie: sinx = t cosxdx = dt stąd prosta całka wielomianowa
J = ∫t3*(1 − t2)dt = ∫t3dt − ∫t5dt
19 cze 16:16
AS:
J = ∫ln(x
2 + 1)dx całkowanie przez części
u = ln(x
2 + 1) dv = dx
| | 2x2dx | |
J = u*v − ∫vdu = x*ln(x2 + 1) − ∫ |
| |
| | x2 + 1 | |
| | 1 | |
J = xln(x2 + 1) − 2∫(1 − |
| )dx |
| | x2 + 1 | |
J = x*ln(x
2 + 1) − 2*x + 2*arctgx + C
19 cze 16:27
AS:
Nad trzecią całką pokombinuj samemu ,na pewno przez części
19 cze 16:29