ekstremeum funkcji
nokia: a) y=2x*ex+1
b) y=x*(lnx)2
byla bym bardzo wdzieczna jakby ktos rozwiazal te zadania bo mi to kompletnie nie wychodzi. nie
moge z tego pochodnej obliczyc. z gory dziekuje
19 cze 14:15
AS: A pokaż co zrobiłaś,wskażę błąd.
19 cze 16:31
=((: a) pochodna z y wyszla mi ex+1 (2+2x) ale to jest chyba zle
19 cze 16:57
AS: Nie zgadza mi się zapis: 2*x*ex + 1 czy 2*x*ex + 1
Wystarczy przyrównać do zera i rozwiązać równanie 2 + 2x = 0
19 cze 17:10
=((: i wtedy wychodzi ze x=−1 a w odp w podreczniku jest −1/2 i dlatego nie wiem czy moze w
podreczniku jest blad.
19 cze 17:17
AS: Odp. x = −1 , minimum
19 cze 17:24
=((: czyli w podreczniku jest blad.a czemu to jest minimum a nie maximum?
19 cze 17:35
malibu:
dlatego minimum
bo f"(−1) >0
19 cze 17:40
olcia: dzieki
19 cze 17:42