(5-x)(x-9)=(5-x)(7-x)
Anka: (5−x)(x−9)=(5−x)(7−x)
błagam o natychmiastową pomoc


:(:(
19 cze 12:20
Basia:
wykonaj po obu stronach mnożenie, przenieś wszystko na lewą stronę, zredukuj wyrazy podobne
dostaniesz zwykłe równanie kwadratowe czyli Δ itd.
jeżeli coś Ci nie wychodzi wykonuj krok po kroku i podawaj wyniki
sprawdzę i pomogę
19 cze 12:24
malibu:
(5−x)9 x−9)− (5−x)(7−x)=0
(5−x) [x−9−(7−x)]=0
(5−x)( x−9−7+x)=0
(5−x)(2x−16)=0
x= 5 v x= 8
19 cze 12:27
Anka: 5x−45−x2+9x−35+5x−7x+x2=0 ?
19 cze 12:28
malibu:
poprawka zapisu:
(5−x)(x−9) −(5−x)(7−x)=0
19 cze 12:29
Anka: dziękuje bardzo za pomoc

Jesteście wielcy
19 cze 12:34
malibu:
19 cze 12:36
Anka: ale mam jeszcze
(x−3)2 +y2=25 y−1=0
19 cze 12:38
malibu:
Czy to ma być układ równań?
19 cze 12:39
Anka: ten y−1=0 jest pod spodem i są w klamrze
19 cze 12:41
Basia:
Eta już rozwiązała
fakt nie zauważyłam, że po obu stronach jest 5−x, ale tak jak Anka zrobiła też jest prawie
dobrze
5x−45−x2+9x = 35−5x−7x+x2
5x−45−x2+9x−35+5x+7x−x2=0
−2x2+26x−80=0 /:(−2)
x2−13x+40=0
Δ=169−160=9
x1=13−32=5
x2=13+32=8
19 cze 12:41
Basia:
wylicz z drugiego y i podstaw do pierwszego
x−3 podnieś do kwadratu
wszystko na lewą i Δ
19 cze 12:43
malibu:
No, czyli układ równań

y= 1
(x−3)
2+1= 25
(x−3)
2= 24 => x−3=
√24 v x−3= −
√24 ,
√24=
√4*6= 2
√6
x= 3+2
√6 v x= 3 −2
√6
odp: x= 3+2
√6 , y=1 lub x= 3−2
√6 , y= 1
19 cze 12:44
mike: |x+4|−|x−7| x∊(4,7) miałem to ostatnio na kartkówce i cos pomieszałem czy moze mi ktos
rozwiazac?
6 paź 22:58
Eta:
|x+4|= x+4 dla x€ (4,7) | x−7|= −(x−7)= −x+7 dla x€ (4,7)
zatem |x+4|− |x−7|= x+4 −(−x+7)= x+4+x−7= 2x −3
7 paź 00:39
aris: (3+4)x 8+39+7+5x(7+1 x 3)
4 paź 12:47