funkcja odwrotna
kamila: a) y=1+ log2(x+2)
b)y=sin2x
c)y=1+ cosx
bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos sprobowal to rozwiazac dziekuje
19 cze 11:30
Basia:
musisz w każdym przypadku wyznaczyć
x
ad.a
y−1=log2(x+2)
10
y−1 = 10
log2(x+2)
10
y−1 = 2(x+2)
pozostałe są łatwiejsze
próbuj
19 cze 11:34
kamila: dziekuje
to moze tak?
b)y=sin2x
y/2=sinx
x=arcsin(y/2)
f−1(x) =y=arcsin(x/2)
c)y=1+ cosx
y−1=cosx
x=arccos(y−1)
f−1(x)=y=arccos(x−1)
czy dobrze mysle?
19 cze 11:49
Basia:
(c) jest dobrze, ale (b) nie
y=sin2x
arcsiny=2x
19 cze 11:52
Basia:
łapiesz na czym polegał Twój błąd ?
2x jest argumentem sinusa i najpierw musisz się pozbyć tego co "na zewnątrz" czyli sinusa
19 cze 11:54
kamila: juz rozumiem dziekuje ci bardzo basiu=)
19 cze 11:58
kamila: a jeszcze ten przyklad bo tu juz naprawde nie mam pojecia jak zrobic
y=3x / 1+3x
19 cze 12:25
Basia:
y∊(0,1)
bo 3
x>0 i 1+3
x>0 oraz 3
x<1+3
x
(1+3
x)*y = 3
x
y + 3
x*y = 3
x
3
x*y − 3
x = −y
3
x(y−1)= −y
| | y | |
w przedziale (0,1) |
| >0 czyli można logarytmować |
| | 1−y | |
| | y | |
f−1(x) = log3 |
| = log3y − log3(1−y) |
| | y−1 | |
19 cze 12:34
kamila: o kurcze ale skomplikowane.same bym to tego w zyciu nie doszla jeszcze raz dzieki
19 cze 12:38