monisia: w ciagu arytmetycznym a4= −1,9 i a7 = −4 oblicz sumę 19pierwszych wyrazow tego ciagu
18 cze 22:46
monisia: pomozcie jutro mam egazmin semestralny:(
18 cze 22:59
malibu:
a
4= a
1+3r a
7= a
1+6r
a
1+3r= −1,9
−a
1−6r= +4
−−−−−−−−−−
= −3r= 2,1 => r= −0,7 to: a
1= −1,9 −3*(−0,7)= 0,2
a
19= a
1+18*r= ........
| | a1+a19 | |
S19= |
| *19 =.......
|
| | 2 | |
dokończ
18 cze 23:14
xxx: −117,8
18 wrz 21:44
Gustlik: Monisia, Malibu można bez układu równań

!
a
m−a
n=(m−n)r

!
a
7−a
4=3r
−4−(−1,9)=3r
−2,1=3r /:3
r=−0,7
a
1=a
4−3r
a
1=−1,9−3*(−0,7)=0,2
a
19=a
7+12r
a
19=−4+12*(−0,7)=−12,4
| | a1+a19 | |
S19= |
| *19 ... podstaw dane i dokończ. |
| | 2 | |
19 wrz 01:32
Vizer: No i
Gustliku zrobiłeś się w konia

Zobacz na daty.
19 wrz 01:36
Lol]:

xd
18 wrz 18:28