pawlo: | | x−1 | | x+3 | |
dla jakich wartosci x liczby |
| ; 8 ; |
| ; sa kolejnymi wyrazami ciagu |
| | 2 | | 2 | |
arytmetycznego?
18 cze 22:44
robinka: b=8
2b=a+c
rozwiąż
18 cze 23:03
pawlo: wyszlo ze dla x = 14
18 cze 23:08
robinka: chyba x=15
18 cze 23:14
robinka: sprawdź
18 cze 23:14
18 cze 23:23
robinka: źle
32=2x+2 /−2
30=2x
x=15 jasne ?
18 cze 23:25
malibu:
16= x
+1
18 cze 23:26
pawlo: a nie mozna 2ke z 2ka skrocic? chodzi mi o tą w liczniku i mianowniku
2x+2
−−−−−−−
2
dziekii
18 cze 23:32
robinka: jeżeli skracasz to obie dwójki
18 cze 23:34
pawlo: no to po skroceniu zostaje x +2 tylko i wtedy wychodzi te 14 no chyba ze nei mozna w tym
wypadku skracac
18 cze 23:42
Godzio:
A dla lepszego zrozumienia:
| 2x + 2 | | 2x | | 2 | |
| = |
| + |
| = x + 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
18 cze 23:46