karolcia: wykaz ze trojkat o wierzcholkach A = (5,0) B = (3.6) C = (0,5) jest prostokatny i oblicz jego
pole.
wykazalam ze jest to trojkat prostokaty bo wyszlo ze:
IABI = √40
IBCI = √10
ICAI = √50
a ja mam pytanie jak obliczyc pole czy normalnie ze wzoru na pole trojkata? 1/2 IABI*IBCI czy
jak?
18 cze 22:40
malibu:
P= 12IBCI*IACI
bo IBCI i IACI −−− to długości przyprostokątnych
18 cze 22:49
malibu:
P= 10 [j2]
18 cze 22:52
karolcia: jak. . . .? przeciez tak jak ja pisalam to fajnie wynik wychodzi a po za tym jak sie sprawdza
czy trojkat jest prostokatny to bierze sie IABI i IBCI wiec czemu teraz inaczej by mialoby
byc?
18 cze 22:57
malibu:

P=
12*IACI*IBCI
18 cze 23:06
robinka: źle zaznaczyłeś punkty na rysunku
18 cze 23:11
18 cze 23:12
malibu:
Faktycznie

...... ślepota ze mnie
18 cze 23:17