Układ
Godzio: jak jest taki układ nierówności:
| ⎧ | x + y ≤ 3 | |
| ⎩ | logy(2x+1+32) ≤ 2logy(8−2x) | y > 0 y ≠ 1
|
to mogę opuścić logarytmy rozwiązując w 2 przypadkach ?
2
x+1+32 ≤ (8−2
x)
2
v
2
x+1+32 ≥ (8−2
x)
2
18 cze 22:05
Lucyna: 
skoro można tak zrobić z wartością bezwzględną to dlaczego nie dla logarytmu? jakaś
dyskryminacja czy jak

A tak poważnie, wiem, że mi się zdażają różne ciekawe wpadki, nie zawsze błyszczę inteligencją
i w ogóle, ale akurat tego jestem pewna, że te logarytmy można opuścić
18 cze 22:21
malibu:
tak
dla 1) dla y >1 −−− zwrot nierówności zachowany
2) dla y€(0,1) −−−− zmiana zwrotu nierówności
i koniecznie określ dziedzinę
18 cze 22:22
Godzio:
O dobra dzięki nie byłem pewien na 100% czy mogę to tak zrobić
18 cze 22:25
malibu:
18 cze 22:28
Lucyna: założyłam że to co napisał/a malibu wiesz, tylko nie chciało Ci się pisać...
18 cze 22:29
Godzio:
Jeszcze jedno:
Zbadać iloczyn pierwiastków rzeczywistych równania
m
2x
2 + 8mx + 4m − 4 = 0
jako funkcję parametru m.
I muszę wyliczyć:
−miejsca zerowe
−asymptoty
−ekstrema
−monotoniczność
−wypukłość/wklęsłość
−punkt przegięcia
i chodzi mi tylko o asymptoty, jak je wyliczyć ?
| | 4m −4 | |
f(m) = |
| D: (−∞,0) ∪ (0,5> |
| | m2 | |
18 cze 23:29
malibu:
pionowa m=0
pozioma f(m)= limf(m)=......... = 0
m → ∞
ukośnej nie ma, bo pokrywa się z poziomą
P.S.
Godzio , czy już studiujesz? ....
18 cze 23:56
malibu:
Ukośną , jeżeli jest ....wyznaczamy tak:
y= ax+b
x →∞
b= lim[ f(x) −ax]
x →∞
19 cze 00:00
Godzio:
Dzięki

Póki co to mam taki zbiór zadań w którym są pochodne i granice, i bardzo sporo ciekawych zadań
(dostałem od nauczyciela na wakacje

) i się uczę przy okazji, tylko czasami trafiają się
takie zadania których nawet ruszyć nie potrafię, ale planuje dopiero później do nich usiąść,
mam w końcu jeszcze trochę czasu do wakacji
19 cze 00:00
Godzio:
A jeszcze jedno, jak zauważyć że ukośna pokrywa się z poziomą ? trzeba ją normalnie obliczyć i
wtedy sprawdzić czy to widać jakoś na oko ?
19 cze 00:05
19 cze 00:12
Godzio:
To jeszcze raz dziękuję

teraz rozumiem
19 cze 00:16
malibu:
19 cze 00:20
Basia:
Godzio nie poznałeś Ety ?
19 cze 11:05
malibu:
19 cze 12:34
malibu:
Witaj
Godzio
19 cze 14:51
Godzio:
Witam !
Poznałem poznałem

już na samym początku ( to widać po stylu pisania)
19 cze 16:20