beti: oblicz odleglosc punktu p= (2, −1) od prostej k o rownaniu 2x + 2y − 6 =0
prosze o pomoc...
18 cze 21:55
18 cze 22:00
malibu:
otrzymasz
d= √2
18 cze 22:03
beti: dzieki
18 cze 22:06
malibu:
18 cze 22:16
beti: a mi wyszlo √8
18 cze 22:23
Lucyna: Beti policz jeszcze raz, bo może gdzieś w rachunkach masz błąd, albo źle podstawiłaś,
sprawdziłam inną metodą i też mi wyszło √2 tak jak malibu.
18 cze 22:26
malibu:
| | |4−2−6| | | 4 | | 4 | | 4√2 | | 4*√2 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = √2
|
| | √4+4 | | √8 | | 2√2 | | 2√2*√2 | | 2*2 | |
18 cze 22:27
beti: 2 * 2 + 2 * −1 + 6
_____________ =
√22+ 22
4 − 2 +6
−−−−−−−−−−−− =
√4+4
8
−−−−− =
√8
√8
18 cze 22:28
beti: a no tak spooko luz thx
18 cze 22:29
beti: ej ale 4−2−6 to jest −4 a nie 4. . . . ?
18 cze 22:30
Lucyna: jest ale nałożona na to jest wartość bezwzględna.... a to powoduje że z −4 otrzymujemy 4
18 cze 22:31
beti: aha tera rozumiem
18 cze 22:32
malibu:
| | |2*2+2*(−1) −6| | |
d= |
| = ....... |
| | √4+4 | |
18 cze 22:32
Lucyna: wartość bezwzględna to inaczej odległość, wyobrażasz sobie odległości ujemne? w matematyce
oznacza ona często odległość od 0.
Dlatego |356| = 356
a odległość |−20| = 20
18 cze 22:33